Srijeda, 15. svibnja 2024.

Nakon kratke odgode zbog koronavirusa počeo blagoslov kuća u Koprivnici

Na području koprivničkog dekanata počeo je blagoslov kuća i obitelji.

Podsjetimo, sredinom prosinca prošle godine varaždinski biskup Bože Radoš uputio je pismo svećenicima u kojem napominje da se “božićni pohod i blagoslov obitelji odgađa do daljnjega – do vremena korizme”.

– Zbog epidemioloških mjera naša je biskupija odgodila redoviti pohod obiteljima koji je uobičajeno vezan uz Božić i božićne dane. Naš biskup dao je svoje upute i potakao nas da pohodimo katoličke obitelji u vremenu od Svijećnice do Cvjetnice – poručili su iz Župe sv. Antuna Padovanskog koja s blagoslovom započinje u petak u popodnevnim satima točnije u 15 sati, a subotom u devet sati.

Dodali su da oni koji se boje zaraze slobodno odustanu od blagoslova, a jednako tako ako je netko u samoizolaciji i slično.

– I ovaj puta vas molimo da na vratima stavite papirić s natpisom “očekujemo blagoslov”. Pokušali smo dobiti pomoć iz naših susjednih samostana pa će redovito blagoslivljati između četiri i pet svećenika – kazali su.

Raspored je sljedeći:

  • 12.02. petak Oružanska-Franjevačka-Đ. Estera-Školska-Reberinska-Mažuranićeva-Gupčeva
  • 13.02. subota Starogradska-Ciglana-Sulimanovićeva-Hiršlova-Cinderišće-Mariškina
  • 15.02. ponedjeljak Kraljice Jelene-Magdalenska-Beč-Svačićeva
  • 16.02. utorak Mihanovićeva-I.G. Kovačića-Krmpotićeva
  • 17.02. srijeda J.J. Strossmayera-Gundulićeva-A.G. Matoša
  • 18.02. četvrtak Gorička-Bajer-Rusanova
  • 19.02. petak Novi i Stari Brežanec-Omladinska-Br. Radić
  • 20.02. subota Trg kralja Zvonimira
  • 22.02. ponedjeljak Špoljarska-Cvjetna-Dubovec
  • 23.02. utorak Bilogorska-Br. Malančec-R. Horvata
  • 24.02. srijeda G. Karlovčana-Lj. Posavskog-Miklaužićeva
  • 25.02. četvrtak Potočna-Mosna-Sajmišna
  • 26.02. petak K. Zrinske-Proljetna-D. Pejačević-Česijeva- Heinrihova
  • 27.02. subota Bjelovarska-I. Trnskog-Radnička

Iz Župe svetog Nikole biskupa poručuju da je biskup odluku o blagoslovu kuća prepustio samim župnicima.

– Svjesni da situacija s koronavirusom jest nešto povoljnija, ali nikako manje opasna nego u božićno vrijeme, odlučili smo da nećemo ići redovitim načinom blagoslova od kuće do kuće, nego ćemo ići u blagoslov samo onim obiteljima koje zatraže blagoslov obitelji putem prijave u župni ured. Prijaviti se možete putem telefona u uredovno vrijeme od utorka do petka od 16:30 do 17:30 – istaknuli su.

U Župi bl. Alojzija Stepinca također ističu da će se blagoslov odvijati u malo drugačijim uvjetima.

– U dolasku u vaš dom nosit ćemo propisanu masku, držati distancu te se kod pozdrava nećemo rukovati. Ove godine neka nas obavezno domaćin kuće dočeka na ulazu u dvorište i uvede nas u prostoriju gdje čekaju okupljeni ukućani. Ako nitko ne čeka pred ulazom, nećemo ulaziti u vaš dom. Zato ako je netko od ukućana bolestan, u samoizolaciji ili se bojite jer ste rizična skupina, nemojte nas čekati. Nemojmo se nepotrebno izlagati. Za blagoslov u vašem domu u prikladnijem terminu možete nas kontaktirati u župnom uredu te vas i u kasnijem dijelu godine možemo pohoditi. Stoga nam se obratite u župni ured ili papirić s imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona ubacite u naš poštanski sandučić – naglašavaju.

Kada je riječ o blagoslovu kuća i obitelji na području Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića važno je istaknuti da onaj tko želi blagoslov mora se javiti telefonski u župni ured, vanjsku ogradu ostaviti otvorenu i po mogućnosti domaćin neka pričeka vani.

– Idemo samo k onima koji žele i koji nas pozovu. Ako je netko na poslu, prilikom poziva neka naglasi da se dođe poslijepodne, znači iza 15 sati. Kome ne odgovaraju navedeni termini može kroz cijelo korizmeno vrijeme nazvati župni ured i dogovoriti za blagoslov – istaknuli su.

Raspored je sljedeći:

  • ČETVRTAK (11. veljače) – Križevačka cesta, Planinarska i Trakošćanska (od devet sati)
    PETAK (12. veljače) – J. Bedenika, B. Bušića, Čakovečka (od devet sati)
    SUBOTA (13. veljače) – T. Prosenjaka, F. Supila, Kalnička (od devet sati)

Isto tako, blagoslov kuća i obitelji odvija se i na području Župe Uznesenja BDM i to po pozivu svećenika.

zatvori