Petak, 26. travnja 2024.

Kuglačica Iva Šola: Cilj mi je doći u reprezentaciju slijepih i slabovidnih i na europskom prvenstvu osvojiti zlato

Iva Šola jedna je od kuglačica Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije “Podravina” koja se natječe u Prvoj kuglačkoj ligi za slijepe i slabovidne te je vrlo uspješna u tome.

Kuglanjem se bavi pet godina, bila je druga u prvenstvu Hrvatske, na međunarodnim turnirima osvajala je druga mjesta, dok je 2019. godine proglašena najuspješnijom sportašicom s invaliditetom Grada Koprivnice.

– Nikad nisam mislila da ću se profesionalno baviti sportom. Počela sam trenirati za svoju dušu kada se prije pet godina u Koprivnici održalo Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne. Na njemu je nastupila moja prijateljica Ana Tkalčec pa sam se i ja probala okušati u tom sportu i zaljubila sam se. Onda me povukao duh natjecanja, ali nisam mislila da ću dogurati do ovdje gdje sam sada – kaže Iva.

Na međunarodnom turniru u Kranju prošle godine bila je druga, dok je udruga ekipno bila treća, a to joj je ujedno i najdraže natjecanje. Međunarodni turnir u Zagrebu prošle godine također joj je ostao u lijepom sjećanju jer je srušila 570 čunjeva i osvojila drugo mjesto. Na međunarodnom turniru u Osijeku također je bila druga, dok su ekipno osvojili treće mjesto.

Članice i članovi udruge treniraju svaki tjedan u koprivničkoj Kuglani gdje bacaju po 120 čunjeva, a Ana nam je napomenula da postoje razlike u ligi za slijepe i slabovidne u odnosu na ligu za videće osobe.

– Mi potpuno slijepi bacamo samo u pune čunjeve četiri puta po 120, a onda se to na kraju svake staze zbraja. Imam svoju asistenticu Ankicu Pavleković koja mi pomaže, a puno se trenira i radi. Potrebno je fizički dosta raditi i sama još u slobodno vrijeme trčim. Dakle, imamo 15 minuta za izbacati 30 kugli, a mi potpuno slijepi moramo imati povez na očima da ne bi bilo nekih diskriminacija. Postoje ljudi koji imaju osjet svjetla pa da to ne bi koristili. Natječemo se u tri kategorije: B1 je za potpuno slijepe osobe koje imaju asistenta i povez na očima, B2 je za osobe do pet posto vida koje nemaju povez, ali imaju asistenta i mogu bacati kuglu iz koraka ili s mjesta s jednom ili obje ruke, dok je B3 za osobe iznad pet posto vida i oni bacaju sa zaletom bez asistenta – objašnjava nam kuglačica.

Kaže da u epidemiji koronavirusa nisu trenirali od studenog prošle do 19. siječnja ove godine.

– Kako se natječemo u prvoj ligi, stožer nam je odobrio treniranje pa se nadam da će i natjecanja uskoro početi. Što se tiče budućnosti, cilj mi je doći u Hrvatsku kuglačku reprezentaciju slijepih i slabovidnih i otići na europsko prvenstvo te tamo osvojiti zlato – zaključuje Iva.

Snimila Sonja Barčanec.
zatvori