Subota, 27. travnja 2024.

Koprivničanka Ljiljana Vugrinec sudjelovala u virtualnom sastanku projekta ‘Putujuće knjižnice bez granica’

Knjižničari iz Hrvatske i Španjolske prvi put su se susreli online 18. veljače kako bi se upoznali i razmijenili osnovne informacije o knjižnicama iz kojih dolaze te dogovorili daljnju suradnju u Erasmus+ projektu “Putujuće knjižnice bez granica”.

U ovom prvom virtualnom sastanku partnera sudjelovale su knjižničarke iz Hrvatske među kojima je i knjižničarska savjetnica iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Ljiljana Vugrinec te predstavnici knjižnica iz Barcelone i Lleide i Ministarstva kulture Vlade Katalonije.

Kako su poručili iz knjižnice, u održanim prezentacijama hrvatska strana izložila je ciljeve projekta i plan aktivnosti te predstavila Društvo knjižničara kao nositelja projekta te same knjižnice iz kojih dolaze sudionice u projektu. Partnerima iz Katalonije osobito je bio zanimljiv dio prezentacije o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj, njihovoj stručnoj organizaciji i aktivnostima među kojima se ističu festivali bibliobusa koji se u Hrvatskoj organiziraju redovito već više od 20 godina. Katalonski partneri predstavili su organizaciju knjižničnog sustava narodnih knjižnica u Kataloniji te važnu ulogu koju u njemu imaju pokretne knjižnice.

–  Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, planirana mobilnost u Španjolsku, odnosno Kataloniju već je jednom morala biti odgođena, s jeseni 2020. na proljeće 2021. godine. Zbog neizvjesne situacije s pandemijom kao i s provođenjem cijepljenja u Hrvatskoj i Španjolskoj još uvijek nije poznato kada će se normalizirati putovanja i boravak u drugim zemljama. Stoga je dogovoreno da se mobilnost još jednom odgodi za nekoliko mjeseci te bi se prema sadašnjem planu trebala provesti u rujnu 2021. godine – istaknuli su.

Dodali su da će se u međuvremenu nastaviti virtualni susreti između partnera.

zatvori