Nedjelja, 1. rujna 2024.

Izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u srijedu u koprivničkom Crvenom križu

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u srijedu od 13:30 do 17 sati održat će se izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

– Akcijama dobrovoljnog darivanja krvi mogu pristupiti sve osobe od 18 do 70 godina koje su dobrog zdravstvenog stanja. Oboljela osoba od koronavirusa može darivati krv 28 dana nakon izlaska iz izolacije. Ako je darivatelj krvi boravio u inozemstvu, mora proći 14 dana za darivanje od dana dolaska iz inozemstva – poručuju iz društva.

Dodaju da isti period mora proći i ako je darivatelj bio u kontaktu sa zaraženom osobom od koronavirusa.

Iz društva poručuju da osobe koje su se cijepile protiv bolesti COVID-19 također mogu davati krv, ali tek nakon prolaska određenog vremena od cijepljenja.

– Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji, odnosno ako su cjepiva od Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac, tada je potrebno odgoditi darivanje krvi za 48 sati nakon cijepljenja. Osim toga potrebna je odgoda darivanja na sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija – istaknuli su.

Dodaju da osobe koje su potencijalni darivatelji krvi, a primile su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji, odnosno od proizvođača AstraZenece, Oxforda, Johnson&Johnsona i Jansena darivanje moraju odgoditi na četiri tjedna nakon cijepljenja.

– Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene, odgoda darivanja je četiri tjedna nakon cijepljenja. Osobe koje su preboljele COVID-19, a primile su i cjepivo protiv te bolesti za sada se odbijaju za darivanje konvalescentne plazme do donošenja drugačije odluke – poručili su.

Dodajmo da se akcije dobrovoljnog darivanja krvi u ovom mjesecu nastavljaju prema kalendaru akcija od 15. do 19. veljače.

zatvori