Petak, 26. travnja 2024.

IZMJENE NAKON IZBORA Građanima pravo podnošenja prijedloga Gradskom vijeću, smanjuje se broj vijećnika…

Zbog predstojećih lokalnih izbora i raspuštanja Gradskog vijeća koprivnički su se vijećnici u postojećem sastavu jučer okupili po posljednji put, osim ako ne bude potrebe za sazivanjem kakve izvanredne sjednice.

Naime, nakon lokalnih izbora u svibnju mijenja se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a promjene koje će se dogoditi objasnila je Dubravka Kardaš, pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove, prije donošenja odluka o izmjenama i dopunama statuta i poslovnika Grada Koprivnice. Kazala je da su izmjene spomenutog Zakona donesene prošle godine u prosincu, a rok za usklađenje je 60 dana, odnosno jučerašnji dan.

– Najvažnije izmjene vezane su uz broj vijećnika što znači da više nećemo imati 21 nego 19 vijećnika, zatim imat ćemo jednog, a ne više dva zamjenika gradonačelnika što je vezano uz broj stanovnika – rekla je Kardaš.

Izvor: koprivnica.hr

Uz to, Kardaš je istaknula da su odredbe Zakona na drugačiji način uredile zborove građana pa ih sada i Gradsko vijeće može raspisivati, a mišljenje dobiveno na zboru građana za Gradsko je vijeće savjetodavno.

Mijenjaju se i odredbe o referendumu i to u tehničkom smislu, no Kardaš napominje da će vjerojatno doći do novog usklađivanja jer je u proceduri novi Zakon o referendumu koji puno detaljnije određuje pojedine odredbe.

Kardaš je istaknula još jednu mogućnost, odnosno pravo koje dobivaju građani.

– Omogućeno je pravo građanima na podnošenje određenih prijedloga akata, rješavanja određenih pitanja i podnošenja peticija Gradskom vijeću i to tako da ako najmanje 10 posto građana podrži peticiju ili prijedlog, Gradsko vijeće tada mora obavezno o tome raspravljati, uvrstiti u dnevni red i dati odgovor građanima. Znači uvjet je samo 10 posto od ukupnog broja birača u Koprivnici, a to bi bilo otprilike 2.600 birača – objasnila je Kardaš.

Kao još jednu novost, Kardaš je istaknula da su omogućene elektroničke sjednice Gradskog vijeća, ali samo iznimno kad nastupe posebne okolnosti koje propisuje Država. Isto tako, naglasila je da se izostanak s posla vijećnika za vrijeme održavanja sjednica uređuje tako da vijećnik to sam dogovara s poslodavcem i to sporazumom, a dosad je bila praksa da se radilo o neplaćenom izostanku s posla.

Kazala je da su se promijenile i neke formulacije oko zamjenika gradonačelnika kada on obnaša dužnost gradonačelnika.

– Do sada je to bilo samo u situacijama kada nakon dvije godine mandata prestaje mandat gradonačelniku, tada je njegov zamjenik bio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, a sada je to promijenjeno tako da postojeći zamjenik ujedno obnaša dužnost gradonačelnika u slučaju njegove spriječenosti u obavljanju poslova. Proširuje se ta nadležnost jer je on u tom slučaju izvršno tijelo i ima sva prava i obaveze gradonačelnika – zaključila je.

zatvori