Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

IN MEMORIAM Preminula je istaknuta koprivnička obrtnica Danica Vrban

Istaknuta koprivnička obrtnica Danica Vrban preminula je u 82. godini života.

Kako su poručili iz Udruženja obrtnika Koprivnica, Danica je rođena 1. siječnja 1940. godine u Josipdolu, a u Koprivnici je od 1942. gdje završava frizersku školu i četiri godine radi kao frizerska pomoćnica, ali već 1968. otvara svoj salon na mjestu gdje se nalazi i danas, odnosno na uglu Basaričekove i Meštrovićeve ulice.

Ostavila je neizbrisiv trag u zlatnim vremenima koprivničkog frizerstva sredinom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Svojom srdačnošću bila je magnet za druženja i udruživanja s kolegama frizerima iz cijele bivše države. Frizerske revije i natjecanja tog vremena u kojima je obično bila u organizaciji bile su u korak s modom ne samo hrvatske metropole, već i svijeta, a revija je bilo jako puno. To je bilo i mjesto pokazivanja, ali i učenja.

Njenim učenicama ne zna se broja, a isto tako ni klijentima. Tada je još teže bilo biti obrtnik, a posebno frizerkama koje su imale i kuću i djecu, a radilo se po cijele dane. Sve je to Danica svojom neizmjernom energijom uspjela. Posao je napredovao, obitelj je funkcionirala. Naime, sa suprugom Ivanom živjela je do njegove smrti 2020. godine u sretnom braku, a kćerke Tatjanu i Kseniju je postavila na noge. Mlađu Tatjanu je pripremila za nasljednicu te joj je 1992. godine prepustila salon i otišla u mirovinu, ali ni tada nije mirovala. Završila je likovnu školu Ivana Lovrekovića “Paleta” te je počela intenzivno slikati i sudjelovala na nekoliko izložbi. Njezinoj velikoj energiji još je nešto trebalo pa se aktivno uključila u rad Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije i s Likovno kreativnom grupom radila s djecom iz Podravskog sunca.

Danica Vrban bila je jedna od onih koja je nakon osnivanja Udruženja kao mlada obrtnica sa svojim kolegama aktivno doprinosila razvoju Udruženja obrtnika kao ozbiljne institucije. Bila je dugogodišnja predsjednica Sekcije frizera, ali i članica Izvršnog savjeta Udruženja u mandatu 1981-1985.

Jedan od važnih segmenata poslovanja Udruženja obrtnika Koprivnica bila je Zanatlijska štedno-kreditna zadruga osnovana 1969. godine zbog kreditiranja obrtnika jer o kreditu banaka tada obrtnici nisu mogli ni sanjati. U samim počecima djelovanja Zadruge Danica je bila članica Izvršnog odbora.

Uz ta vremena vežu se i mnoga zajednička druženja i putovanja obrtnika kojima je Danica svojim optimizmom i veselom naravi uvijek davala poseban pečat. Taj svoj optimizam zadržala je do posljednjih dana, posebno na druženjima umirovljenih obrtnika.

– Godine 2016. zajedno s Danicom i njenom nasljednicom, kćerkom Tatjanom, u njenom salonu proslavili smo zajedničku 49. obljetnicu postojanja i salona i Udruženja obrtnika Koprivnica. Drago nam što će nam zadnje u mislima ostati njezin smijeh i osmijeh kojim nas je tada dočekala – poručili su iz Udruženja obrtnika Koprivnica.

Posljednji ispraćaj Danice Vrban bit će danas u 13:30 na Gradskom groblju “Pri Svetom Duhu” u Koprivnici.

zatvori