Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Župan ugostio dobitnika književne nagrade Fric Marka Gregura

Župan Darko Koren održao je svečani prijam za književnika Marka Gregura, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade “Fric” koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prestižna nagrada je koprivničkom autoru dodijeljena za roman “Vošicki”, koji prati život češkog doseljenika Vinka Vošickog od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. godine i smrti u klijeti bez struje i vode.

>> VELIKI USPJEH Roman ‘Vošicki’ Marka Gregura dobitnik književne nagrade Fric

Koren je čestitao na vrijednoj nagradi i sjajnom romanu koji je osvojio i publiku i književnu kritiku zahvalivši Greguru što svojim književnim djelima obogaćuje kulturnu scenu ne samo Podravine i Prigorja, već ljepotu pisane riječi promiče i na nacionalnoj pozornici za što je u svojoj spisateljskoj karijeri i nagrađen brojnim nagradama, poručili su iz Službe ureda župana.

– Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio brojna priznanja i čiji književni značaj doseže daleko izvan granica naše županije. Biti prepoznat zbog kvalitete rada, ali i doprinosa hrvatskoj književnosti zaista je velik uspjeh na koji smo ponosni, posebno imajući u vidu da su djela podjednako osvojila i publiku i književnu kritiku. Vjerujem kako će i roman „Vošicki“ pročitati mnogi te se na taj način bolje upoznati sa životom, ali i tragičnom sudbinom čovjeka koji je živio među nama. Zahvaljujući ovom romanu ponovno će oživjeti sjećanje na nepravedno zaboravljenog Vošickog i na tome iskreno čestitam – istaknuo je župan.

Gregur je pobliže pojasnio okolnosti u kojima je pisao roman te kreativne procese kroz koje autori prolaze kada stvaraju djela. Kako je istaknuo, ideja o pisanju romana o Vinku Vošickom pojavila se tijekom posjete Muzeju grada Koprivnice nakon čega je počelo prikupljanje opsežne građe koja je otkrila brojne zanimljivosti o životu Koprivnice s početka 20. stoljeća pa se tako roman Vošicki, osim u kontekstu društvene i političke zbilje ondašnjeg vremena, može promatrati i kao literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera s ovog prostora.

– Uvijek je dobro i lijepo biti priznat u svojem kraju i važno mi je da naši sugrađani koji kupuju i posuđuju ovu knjigu to i prepoznaju. Jednako tako mi i ovaj prijem znači vrlo mnogo, hvala na potpori koju je knjiga dobila, nadam se da ćemo i u budućnosti dobro surađivati na zadovoljstvo svih – kazao je Gregur.

Čestitkama autoru priključili su se i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

zatvori