Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Umjesto ružičastih majica u Obrtničkoj školi Koprivnica danas se nose ružičaste maske

Već tradicionalno i ove godine su učenici i djelatnici Obrtničke škole Koprivnica posljednje srijede u veljači obilježili Dan ružičastih majica, odnosno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

– Zbog epidemioloških mjera nismo bili u mogućnosti obilježiti ovaj dan aktivnostima na hodniku škole kao što smo to činili prošlih godina, no shvaćajući važnost podizanja svijesti oko teme vršnjačkog nasilja nismo htjeli da ovaj dan prođe neprimjetno zbog pandemije – objasnio je Bruno Antolić, socijalni pedagog u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Dodao je da su danas, kao znak potpore Danu ružičastih majica tijekom pandemije, svi djelatnici i učenici škole nosili ružičaste maske za lice.

– Vršnjačko nasilje prisutno je i ono je stvaran problem kojem ne okrećemo leđa. Ovakvim aktivnostima nastojimo podići svijest te educirati svoje učenike o ozbiljnosti svih vrsta nasilja te o posljedicama koje ono nosi, kako za žrtvu tako i za nasilnika. Isto tako, ovim zajedničkim aktivnostima nastavnika i učenika pridonosimo njihovoj boljoj povezanosti te stvaranju pozitivne školske klime – objasnio je Antolić.

Spomenimo da su podršku ovom važnom cilju pružili i koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić kojima je ravnatelj škole Zlatko Martić uručio ružičaste maske.

Podsjetimo, ideja za Dan ružičastih majica nastala je u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u tamnošnjoj školi. Naime, učenik je na nastavu obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke, te je zbog toga bio je izvrgnut izrugivanju i nasilju. Slijedeći dan mnogi su učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

zatvori