Nedjelja, 23. lipnja 2024.

FOTO Tri škole iz naše županije dobitnice Erasmus akreditacija

Gimnazija Fran Galović, Obrtnička škola Koprivnica i Osnovna škola Sveti Petar Orehovec dobitnice su Erasmus akreditacija.

Iz Službe ureda župana poručili su da su akreditacije dodijeljene u okviru Agencije za mobilnost i programe EU, a njima je školama dana dodatna prilika za razvoj i istraživanje, veće mogućnosti za osmišljavanje vlastite strategije mobilnosti te redovita financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti.

Gimnazija Fran Galović i Osnovna škola Sveti Petar Orehovec akreditacije su dobile u području odgoja i obrazovanja, dok je Obrtnička škola Koprivnica akreditaciju dobila za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Treće područje u kojemu su se dodjeljivale akreditacije je obrazovanje odraslih.

Tom prilikom koprivničko-križevački župan Darko Koren jučer je ugostio ravnatelje Vjekoslava Robotića, Zlatka Martića i Stjepana Lučkog te gimnazijske koordinatorice za Erasmus i EU projekte Marinu Njerš i Martinu Grgac te koordinatoricu Ljiljanu Mraz.

– Sudjelovanje škola u EU projektima predstavlja nadogradnju obrazovnog sustava koja omogućava konkurentnost naših učenika i nastavnika, njihovo stručno usavršavanje, razvoj kompetencija, upoznavanje drugih zemalja i obrazovnih sustava te primjenu stečenog znanja u našoj sredini, a prilika je to i za promociju Županije – kazao je župan.

Pohvalio je sve djelatnike koji, uz svoje redovne obveze, pronalaze volju i vrijeme za bavljenje EU projektima kako bi svojim učenicima omogućili nova i korisna iskustva.

– Ove tri škole nisu slučajno dobile akreditacije, nego je to rezultat ozbiljnog i predanog rada školskih projektnih timova, a primjetno je da u svoj posao ulažu i mnogo ljubavi i predanosti što je ključna sastavnica njihovog uspjeha – rekao je župan.

Koren je istaknuo da je Koprivničko-križevačka županija kao osnivač mnogo uložila u stvaranje optimalnih materijalnih, ali i svih drugih uvjeta u školama.

– Veseli me što se u području obrazovanja mnogo gradi, od pet školskih sportskih dvorana u općinama, uključujući 18 milijuna kuna vrijednu dvoranu u Svetom Petru Orehovcu, do 60 milijuna kuna vrijednog projekta Centra kompetencija, koji uključuje Obrtničku školu Koprivnica. Vjerujem kako ćemo i nadalje nastaviti odličnu suradnju s ciljem dobrobiti učenika i želim vam da ostvarite sve planove po pitanju projekata i mobilnosti – poručio je župan.

Robotić je istaknuo da njihova škola provodi najviše projekata na razini države, njih 17, od čega šest Erasmus projekata.

– Također smo Škola ambasador Europskog parlamenta, Europska točaka za darovite i e-Twinning škola te smo odabrani za provedbu projekta STEMI: Škole budućnosti. Sve navedeno doprinosi konkurentnosti naših učenika i profesora, a dosad smo uložili oko dva milijuna kuna EU sredstava u mobilnosti, usavršavanja i nabavu opreme. Drago nam je da Županija ima sluha za naše potrebe i nadam se da ćemo u sinergiji i nadalje biti ovako uspješni – objasnio je ravnatelj.

Martić je naglasio da je njihova škola primila i Erasmus Povelju za mobilnost u strukovnom obrazovanju.

– Svega toga ne bi bilo bez dugogodišnjeg kvalitetnog i kontinuiranog rada naših učenika i profesora, kooridnatorice Ljiljane Mraz i pomoći Županije. Svi projekt zahtijevaju predfinanciranje i Županija nam svaki put izlazi u susret, a na nama je da radimo. Akreditacija je velika zahvala za naš posao, ali i velika odgovornost jer donosi više obveza, no zasigurno ćemo iskoristiti svaku priliku koju dobijemo – kazao je.

Spomenimo da su na sastanku bili i zamjenik župana Ratimir Ljubić i Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

zatvori