Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Kreativne ruke Jelene Ovnić u BajkOvnici stvaraju bajkovita djela

Dokaz da odbačene stare novine itekako mogu biti korisne je BajkOvnica, odnosno radionica obitelji Ovnić iz koje proizlaze raznovrsni prekrasni ukrasi.

Jelena Ovnić majka je dvoje djece koja izrađuje papirnate, kartonske i kukičane predmete. Ovaj joj hobi dođe kao odmor od svakodnevnih obaveza iako se od njega ne može potpuno odvojiti jer usput kuha, radi i pomaže djeci u pisanju zadaća.

– Htjela sam nešto originalno, nešto što će opisivati ono što radim. Isto tako, u BajkOvnici je uvršteno i naše prezime Ovnić, tako da je sve ispalo super – prepričava nam Jelena.

Dodaje da je sve počelo na jednoj školskoj radionici prije tri godine gdje joj je jedna mama pokazala kako se plete borić od papira. Njoj se to odmah svidjelo.

– Kod kuće sam probala napraviti nekoliko borića i dosta je dobro išlo. Kasnije sam uz društvene mreže dalje učila. Tada sam radila samo za sebe i poklone za svoju obitelj i bližnje. Isprobavala sam razne tehnike i plela boriće i košarice raznih veličina. Pala mi je na pamet ideja da bi bilo zgodno složiti i neko cvijeće za košarice, odnosno flower box. Također, uz majku koja već godinama plete i hekla, izrađujem i heklane igračke, takozvane amigurumi igračke – ističe ona.

Osim toga, izrađuje božićne dekoracije poput borića, zvijezda, ukrasa za bor, vjenčića za vrata, dekoracija za stol i slično. Za Valentinovo izrađuje razna srca kao ukrase za vrata ili zid, košarice sa cvijećem, dok za Uskrs u košarice sa cvijećem ubacuje pisanice ili zeca.

Osnovni dijelovi borića i košarice izrađuju se od novinskog papira, dok ruže izrađuje od 80-gramskog papira u boji. Osim toga, koristi i malo umjetnog zelenila, perlice i satenske trake. Kaže da sve počinje s novinama koje izrezuje na duge trake koje kasnije mota pomoću štapića za ražnjiće. Njima plete košaricu ili borić koji boji sprejem, dok na kraju slijedi ukrašavanje. Ako se radi o boriću, vrućim ljepilom lijepi perlice, mašnice ili sitnije kuglice, ovisno o željama kupaca. Ako se radi o košarici, slijedi izrada ruža čiji broj ovisi o njezinoj veličini.

– Košarice sa cvijećem su cjelogodišnje dekoracije, a mogu biti za razne prigode poput krštenja, krizme ili vjenčanja. Tu su i cvjetne lopte loje su dosta popularne za neke svečane prigode. Sve izrađujem u dogovoru s kupcem koji bira boju i ukrase dekoracija – govori umjetnica.

Napominje da nikada ne radi jedan po jedan predmet. Prvo radi štapiće dan do dva pa sljedećih dva dana plete i nakon toga boji te ukrašava.

– Jako sam zadovoljna facebook stranicom jer je u samo dva mjeseca postojanja, imala više od 1.000 lajkova. Radim ono što volim, što me opušta i usrećuje. Najveće zadovoljstvo mi je dobiti lijep komentar, odnosno lijepu povratnu informaciju kada vidim da je kupac zadovoljan i cijeni moj rad – zaključuje Jelena.

zatvori