Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Koprivnička dizajnerica Ema Matica: Kreativa je moj posao, a tajlandski boks aktivnost koja me opušta

Ema Matica koprivnička je (re)kreativka – stvaranje kreativnih sadržaja njezin je posao, a tajlandski boks sportska aktivnost koja joj u slobodno vrijeme služi kao opuštanje.

Završila je diplomski studij Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a kreativnost kod nje uvijek mora biti prisutna. Ona se može prepoznati u obliku fotografije, dizajna, animacije, ilustracije ili nečeg sasvim drugog.

– Još od studentskog posla u kojem sam radila kao ilustratorica i animatorica računalne igre “Adventures of Eco”, znala sam da se želim otisnuti u gamerskom smjeru. Tako sam od prošlog tjedna dio Good Game Global tima koji se bavi e-sportovima i B2B događajima. Moj posao je dizajn i ilustriranje – kaže Ema.

Što se tiče projekata u koje je uključena, tu je Street art festival u kojem je uz Mašu Zamljačanec i Andreju Salajec organizatorica. Ona je uglavnom terenska organizatorica ili kako ona to zove osoba iz sjene jer nije baš prisutna u medijima, nego je više posvećena umjetnicima koji dolaze na festival.

Osim toga, nedavno je uz mladu studenticu farmacije, volonterku i producenticu u kulturi Emu Jugovac pod mentorstvom Maše Zamljačanec sudjelovala u “Pro-Youth” projektu u sklopu kojeg je nastao “Ukipljeni vodič” koji promovira kulturnu baštinu kao muzej na otvorenom kroz kipove koji krase Koprivnicu, a djelo su domaćih kipara Zvonimira Lončarića i Ivana Sabolića.

Uz to postoje i mnoge manje suradnje kao što je bilo oslikavanje šalica za Kulturno kreativni centar Pixel, izrada ilustracija za majice i naljepnice za domaćeg youtubera Marka Petkovića poznatijeg pod imenom The Dark Den, izrada plakata za Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine i slično.

Ova domaća dizajnerica rekreativno trenira tajlandski boks već tri godine i kako i sama kaže, malo je poznato koliko je to dobar rekreativan sport.

– Do toga je došlo na nagovor prijateljice koja nije sama htjela ići prvi puta na trening i tako smo obje ostale i postale prave zaljubljenice u ovaj sport. Naš trener Vinko Peharda odlično vodi i koncipira treninge tako da uz pravilno istezanje i zagrijavanje imamo borbe “jedan na jedan” gdje se s partnerom izmjenjujemo po rundama, a između njih radimo brze sklekove, trbušnjake, žabe i slično. Da sam znala koliko ova vrsta rekreacije može podići samopouzdanje i osnažiti me fizički i psihički, već bi odavno prije krenula s treninzima, a da ni ne spominjem kako je ovo odličan sport protiv stresa – objašnjava ona.

Iako se ovime bavi rekreativno, treninzi s njezinom partnericom Ines Jurjević znaju biti dosta intenzivni. Govori kako za sada zbog epidemioloških mjera nema treninga, ali se nada da će se uskoro i oni vratiti u normalu.

– Što se tiče nekih planova za budućnost želja mi je otići na treniranje na Tajland s obzirom na to da je tamo tajlandski boks način života, a ne samo rekreativa ili sport – zaključuje Ema.

zatvori