Subota, 27. travnja 2024.

DOZVOLJENO TRENIRANJE NA OTVORENOM Bajalica: Ovo je zadnji vlak za kakve-takve pripreme

Na opće oduševljenje brojnih rekreativaca od jučer je ponovno dozvoljeno treniranje na otvorenom.

Odlučio je tako Nacionalni stožer civilne zaštite, a odluka se odnosi na sve klubove bez obzira na uzrast i stupanj u kojem se natječu. To vrijedi i za nogometne klubove kojima je ostalo malo više od mjesec dana do početka liga, ako će epidemiološki uvjeti to dopustiti. Tako su brojni klubovi diljem županije već prvog dana napravili prozivke i odradili prve treninge.

Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kazao je da su od jučer dozvoljeni treninzi i trening utakmice, odnosno utakmice između igrača istog kluba.

– Spomenuto je dozvoljeno uz pridržavanje epidemioloških mjera. Još uvijek čekamo odluku Nacionalnog stožera o početku natjecanja – kazao je Ljubić.

Dodao je da, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, očekuju da će se kroz 14 ili 28 dana omogućiti i treniranje u dvoranama.

– Prije početka natjecanja dogovorit ćemo s Nogometnim savezom Koprivničko-križevačke županije koje će se epidemiološke mjere morati provoditi. Osim toga, naš županijski stožer ne može donositi blaže mjere od onih koje propiše Nacionalni stožer, već samo strože. Koje mjere će biti na snazi kada prvenstvo počne i hoće li početi, ovisi o epidemiološkoj situaciji. U svakom slučaju treninzi su počeli i za sada imamo informaciju da se klubovi pridržavaju svih epidemioloških mjera – zaključio je Ljubić.

Snimio Valentino Štefanek.

Igor Bajalica, predsjednik Nogometnog kluba Tehnika Koprivnica, naglasio je da njima kao i ostalim županijskim klubovima puno znači omogućavanje treninga.

– Prvenstva inače počinju u ožujku tako da je ovo zadnji vlak za kakve-takve pripreme. Pokušavali smo i prije početi s pripremama, prozivka je bila predviđena za 20. siječnja, no od nje smo ipak odustali te smo pričekali do jučer – kazao je Bajalica.

Na jučerašnju prozivku, istaknuo je Bajalica, došlo je 17 od 20 igrača, a trojica su bila spriječena zbog poslovnih obveza.

– Vremena do prvenstva je malo, bit će nam ‘na knap’ da se igrači pripreme. Mislim da je potrebno otprilike 40 dana da se igrači dobro pripreme za nastavak sezone, a nama će trebati i koji dan više jer imamo zaostalu utakmicu s Nogometnim klubom Ferdinandovac koja je bila na rasporedu krajem jesenskog dijela sezone no nije odigrana zbog pojave koronavirusa – kazao je.

Bajalica je istaknuo da neće biti problema što ste tiče uigranosti momčadi jer je u klubu igrački kadar koji je već dugo godina zajedno.

Snimio Marko Posavec.

– Naši igrači iz kluba na treninge dolaze bez da koriste svlačionice, imamo propisane dezinficijense koji su nam na raspolaganju na putu do igrališta i kod samog igrališta. Pokušavamo zaštititi naše igrače koliko god to možemo – rekao je.

Ako dobiju dopuštenje županijskog stožera, Bajalica kaže da će već ovog vikenda odigrati trening utakmicu.

– Osim toga tijekom priprema u planu imamo i odigravanje pet prijateljskih utakmica do početka prvenstva. Prvenstvo nam počinje odigravanjem već spomenute zaostale utakmice s Ferdinandovcem. Ako kojim slučajem neke utakmice nećemo moći igrati tijekom vikenda, prebacit ćemo ih za tjedan kako bismo pripreme odradili kako treba – kazao je Bajalica.

Podsjetimo, Tehnika Koprivnica natječe se u Četvrtoj međužupanijskoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica koja je pod ingerencijom Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

– U glasniku su za našu ligu određena dva datuma mogućeg početka. Stavljen je 6. ožujka i 13. ožujka. Neozbiljno je stavljati dva datuma za početak lige. Jedan je datum trebao biti određen pa ako epidemiološke mjere ne dopuste da se tad počne, najlakše je prolongirati početak prvenstva. Ako prvenstvo počne 6. ožujka, s obzirom na to da imamo zaostalu utakmicu s Ferdinandovcem koju moramo tjedan dana ranije odigrati, nama će prva utakmica biti već krajem veljače – kazao je.

Bajalica je istaknuo da će proljetni dio prvenstva biti vrlo naporan.

– S druge pak strane Europsko nogometno prvenstvo počinje 11. lipnja do kada moraju sva prvenstva biti gotova. To je još jedna otežavajuća okolnost. Mi još imamo i Županijski kup tako da će biti jako puno utakmica u jako malo vremena. Vjerojatno će se i dobar dio utakmica igrati i tijekom tjedna što nikome ne paše – zaključio je.

zatvori