Petak, 12. kolovoza 2022.

Čimin: Izložbeni program Galerije Koprivnica u ovoj godini usmjeren je raznolikoj publici

Po završetku Noći muzeja vrijeme je okrenuti se izložbenom programu za ovu godinu.

Tom prilikom, Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, najavio je izložbe koje će Koprivničanci u naredno vrijeme imati prilike vidjeti u Galeriji Koprivnica, a pod pretpostavkom da će biti moguće neometano konzumiranje kulturnih programa i izbjegnuta ograničenja uz pandemiju.

Do kraja veljače ostaje postavljena 10. samostalna izložba jednog od najperspektivnijeg koprivničkog slikara Darka Markića pod nazivom “Landscapes”. Izložba prikazuje razvojni proces u kojem se autor vraća apstraktnom slikarstvu pokušavajući doći do početne točke, elementarnih poteza kroz meditativno posvećivanje jednom motivu: drvetu, krošnji, listu.

Potom će se postaviti probuđena tajna murterskog mora “Brodolom Mijoka” koja će na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, prikazati rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, provedenih od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, a kojim je pružen uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, pomorsku trgovinu i tadašnje prilike na Jadranu.

U travnju će se predstaviti Drago Turina (1943. – 2020.), jedan je od naših najvećih scenografa, autor koji je tijekom karijere ostvario više od 250 scenografskih rješenja. Kao dio pripreme za scenografije, ali i kao vrsta “odmora”, “zabave” godinama su nastajale i serije “igračaka” – drvenih minijature ljudi, životinja, strojeva, mobila koji potiču na sudjelovanje, na što će se ovom prilikom posebno osvrnuti.

Uz Međunarodni dan muzeja sredinom svibnja dolazi izložba “Fotografija 19. stoljeća – Obiteljski albumi i fotografije Gabrijele Mikšić” koja predstavlja najstariju fotografiju iz fundusa muzeja u kontekstu povijesti hrvatske fotografije iz Fonda Brozović 1945. – 1962.

Za kraj lipnja predviđena je “Bluza – povijest mode u Podravini” koja će prikazati evoluciju mode od 1870. godine do danas kroz vremensku crtu predstavljenu odjevnim predmetima (bluzama) autentičnim za prostore sjeverozapadne Hrvatske pružajući tako uvid u to kako se moda s vremenom mijenjala.

Kraj ljeta obilježit će samostalna izložba Ivana Andrašića uz 50 godina stvaralaštva, a prilikom čega će autor predstaviti novi ciklus radova u tehnici akvarela i ulja na staklu.

Jesenska izložbena shema započet će Drava Art Biennaleom, projektom problematiziranja vode kao javnog društvenog dobra, a uz Dan Grada Koprivnice realizirat će se kompleksna muzejska izložba “Tu na srcu mom”. Izložba na primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja zemlju kao materijal s različitim razdvojbama značenja, ovisno o temi istraživanja materijalne i nematerijalne kulture pojedine znanstvene discipline te predmetima i cjelinama pojedinih muzejskih zbirki.

Kraj godine rezerviran je uz 30. godišnjicu smrti Miroslava Krleže (1893. – 1981.), posebnom izložbom će se kritički interpretirati odnos koji je Krleža od 1919. do 1973./74.(?) godine imao prema Koprivnici, književnicima i književnosti, umjetnicima i umjetnosti, gospodarstvenicima i arealima Podravine i Prigorja.

– Navedenih 10-ak izložbi ove godine različita su sadržaja i opsega, svaka pojedina okrenuta određenoj tematici bit će namijenjena raznolikoj publici, tražeći svoje korisnike u vrijeme kada će kulturni sadržaji biti izlaz iz (ne)normalne situacije u kojoj se nalazimo posljednjih godinu dana – zaključio je Čimin.