Subota, 18. svibnja 2024.

Policija poziva vozače na oprez: Moguće je stvaranje poledice, prilagodite kretanje uvjetima na cesti

Snijeg je većinu današnjeg dana padao diljem Podravine i Prigorja. Unatoč tome što je temperatura iznad nule, zabijelio je cijelu županiju.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je moguć nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik ili stvaranje poledice na kolniku. Stoga podsjećaju građane da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

– Vozači motornih vozila obvezni su prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Također podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače koji se u slučaju proklizavanja vozila moraju postaviti na kotače – kazali su u policiji.

Dodali su da je na državnoj cesti broj dva, odnosno Podravskoj magistrali koja prolazi Koprivničko-križevačkom županijom od Cvetkovca preko Koprivnice, Virja i Đurđevca do Kloštra Podravskog, obavezno korištenje zimske opreme od 15. studenoga do 15. travnja neovisno o nastupu zimskih uvjeta na cestama.

– Kako bi za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama izbjegli prometne nesreće i stradavanje osoba, vozačima motornih vozila savjetujemo da smanje brzinu kretanja vozila. Također savjetujemo vozačima da povećaju razmak između vozila, izbjegavaju pretjecanja vozila ispred sebe te da poštuju prometne znakove i prometna pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja – naglasili su.

Policija također apelira na vozače da tijekom zimskih uvjeta na cestama ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, da ne koriste mobitele i slične uređaje te da vozači i svi putnici, uključujući i djecu koja se prevoze, budu vezani sigurnosnim pojasom.

– Pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza te da budu obavezno dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom u vrijeme snježnih i kišnih padalina. Također, vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza, obavezu vožnje s upaljenim svijetlima i dodatno označavanja reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom. Ne preporučamo vozačima bicikala da tijekom snježnih oborina za vrijeme upravljanja biciklima koriste kišobrane – poručili su iz policije te posebno pozvali na oprez mlade vozače te osobe starije životne dobi.

zatvori