Petak, 26. travnja 2024.

Mladi majstor pomalo zaboravljenog zanata Stiven Horvat starim predmetima daje potpuno novi sjaj

Mladi majstor već pomalo zaboravljenog starog zanata Stiven Horvat u svojoj kreativnoj radionici u Koprivničkim Bregima svakodnevno starim predmetima daje potpuno novi sjaj.

Ovaj mladi kreativac još u djetinjstvu se zaljubio u tapeciranje i shvatio da je to njegov životni poziv.

– Školske praznike sam kao mali provodio kod svog bratića koji je završio tapetarsku školu. On je uvijek doma nešto radio, davao mi je sitne poslove, rastavljao sam primjerice tabure, tapecirao jednostavne stvari. Bilo je jednostavno, zanimljivo, svidjelo mi se i odlučio sam i ja završiti tu školu – prisjeća se Horvat.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje da ovo zanimanje danas i nije tako popularno, staro je i neobično, no on ga obožava.

– Posao je zanimljiv, ne radiš isto svaki dan, nikad ne znaš s kakvom zanimljivom stvarčicom će ti netko proći kroz vrata. Ono u čemu najviše uživam i što me najviše veseli su oldtimer automobili i starinske fotelje i stolice – objašnjava.

Napominje da se retro stil vraća u modu i puno je mladih ljudi koji starinskim predmetima žele dati novi sjaj i tada nastupa ovaj mladi majstor.

Ustupio Stiven Horvat.

– Treba si dati jako puno truda, biti strpljiv i pažljiv pogotovo kad je riječ o starinama kako se ne bi oštetilo drvo, treba sve to polako otvarati i rastvarati.

Obožavam raditi sa starim predmetima, jer im na neki način udahnjujem novi život – naglašava Horvat.

Ustupio Stiven Horvat.

Napominje da su moderne i nove stvari puno kompliciranije za obnoviti jer je riječ o industrijskoj proizvodnji, a najzahtjevnije su kutne garniture s kojih treba skinuti svaku krpicu, skrojiti novu i onda sve to spojiti.

– Starije stvari su jednostavnije za obnovu, ali su puno kvalitetnije izrađene i postojanije su. Dosta vremena treba posvetiti svakom pojedinom predmetu, mora se raditi polako, nema brzopletosti i žurbe – zaključio je ovaj mladi majstor kojemu je u planu, osim restauriranja starih stvari, osmišljavanje potpuno novih zanimljivih kreacija namještaja.

zatvori