Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Maturantica Marta: Škola je poluprazna, ali bolje i to nego da smo na online nastavi

Drugi je tjedan drugog polugodišta koje se za srednjoškolce odvija u dosta neobičnim uvjetima – na nastavi uživo samo su maturanti, škole su poluprazne.

Kako izgleda život srednjoškolaca u novo normalnim uvjetima uzrokovanima koronavirusom dočarala nam je maturantica koprivničke Gimnazije Fran Galović Marta Kunštić, inače zaljubljenica u STEM područje koja rastura na mnogim međunarodnim natjecanjima iz fizike i astronomije.

– Zapravo se početak ovog polugodišta i ne razlikuje toliko od prošlog, jer smo cijelo vrijeme u jednoj učionici. Jedina prava razlika od prošlog polugodišta je da se svaki puta osjećam kao da kasnim na nastavu jer na prvom katu nema nikoga. Inače, sve je relativno normalno, jedino se ne mogu održavati grupe – rekla je Marta.

Zadnje polugodište prošle školske godine, ali i kraj prvog polugodišta ove obilježila je online nastava, no Marta ističe da joj i nije bilo teško prebaciti se na model nastave s kojim se zapravo dosad nije susrela.

– Online nastava mi je čak i više odgovarala. Naravno da je bolje biti uživo s profesorima, ali s obzirom na to da sam prethodnih godina dosta izbivala iz škole zbog natjecanja i naviknuta sam da sama nadoknađujem gradivo pa mi nije bio tako veliki šok prebaciti se na online nastavu kao možda drugim učenicima – kazala je Marta.

Što se tiče same online nastave, napomenula je da su dosad isprobali dva različita modela.

– Prethodne godine nismo imali nikakve video pozive, nego smo dobivali materijale koje smo sami analizirali pa je bilo malo teže shvatiti neke stvari. Imala sam tu sreću da sam dosta toga naučila unaprijed iz matematike i fizike radi natjecanja, ali razumijem da je teško shvatiti neke stvari bez izravne podrške nastavnika. Pozitivno je to da si svatko može posložiti svoj ritam i organizirati svoje vrijeme što je bio slučaj prošle školske godine – istaknula je i napomenula je da joj je jako drago što su u školi, no shvaća da je online nastava dobro rješenje ako to zahtijeva epidemiološka situacija.

Drago joj je što je u školi i što može vidjeti svoje prijatelje, jer uskoro će se razići na različite fakultete u različite gradove.

– No, nije mi se svidio način ispitivanja i pisanja ispita tijekom online nastave jer smo ovisili o tome hoće li nekome puknuti internetska veza i nemaju svi jednake uvjete pa je definitivno bolja ideja biti uživo – naglašava Marta.

Pred Martom je vrlo veliki izazov – državna matura, a sam proces pripremanja prema dojmovima mnogih učenika dosta je izazovan i stresan u normalnim uvjetima, a pogotovo sad. Marta napominje da se još nije počela s pravim pripremama, ali pogledala je prošlogodišnje ispite i pokušala riješiti zadatke.

– Za predmete kao što su matematika i fizika dovoljno je ono što učimo u školi jer gradivo prirodoslovno-matematičke gimnazije puno je opširnije od onog koje dolazi na državnoj maturi. Mislim da se ispiti prezentiraju puno strašnijima nego što to uistinu jesu. Ono što je strašno kod njih nije gradivo već činjenica da imamo samo jednu šansu pisati ga – smatra maturantica kojoj je plan upisati fakultet u inozemstvu.

Čini joj se da će joj najveći problem predstavljati hrvatski jezik jer je, kako kaže, dosta toga zaboravila.

– Najveći dio vremena potrošit ću na pripreme iz hrvatskog jezika, a vidim da je tako i s većinom učenika koji se bave STEM područjem jer je gradivo jako opširno – naglašava Marta i napominje da nema smisla uplaćivati pripreme jer znanje koje se dobije u gimnaziji je sasvim dovoljno. Ipak smatra da je možda drugačija stvar kod učenika strukovnih škola.

zatvori