Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Maja Krulić Gačan: Građani su prošle godine najviše posuđivali jednu knjigu iz psihologije

Knjižnica i čitaonica Fran Galović nadaleko je poznata kako kod kolega knjižničara tako i kod njezinih korisnika po mnogobrojnim programima i događanjima tijekom cijele godine, no to u 2020. nije bio slučaj zbog epidemije koronavirusa koja je uvelike smanjila aktivnosti.

Viša knjižničarka Maja Krulić Gačan kazala je kako nisu skroz zadovoljni s prošlom godinom, no nije bila ni tako loša kako su mislili na početku da će biti.

– Ove godine bilježimo nešto manji broj događanja, radionica, književnih susreta i posjeta, no možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli realizirati neke nove i veće programe koje smo planirali za ovu godinu – istaknula je Krulić Gačan.

Dodala je kako ima više stvari s kojima su u knjižnici zadovoljni. Ove su godine dobili jednu međunarodnu nagradu američkog knjižničarskog društva za program “Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe” na koji su jako ponosni. Važno je istaknuti i da su uspjeli preurediti prostor na prvom katu pa tako imaju jednu manju novu čitaonicu tiska i novi prostor Makerspace za koji su dobili sredstva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Koprivnice. U uređenje su se uključile Obrtnička škola Koprivnica, Street art festival, IRIM i Goethe-Institut.

– Tu je i jedan novi program “Prostor za vas” gdje smo našim korisnicima ponudili prostor za izložbe u izlogu knjižnice, ali i za organizaciju događanja, predstavljanje svojih vještina i hobija. Građani su to jako dobro prepoznali i veselimo se tome što smo uspjeli popuniti sve termine u ovoj godini i već smo popunjeni do kraja ožujka u sljedećoj godini – otkrila je viša knjižničarka.

Na Dječjem su odjelu uspjeli provesti Olimpijadu čitanja na koju su također ponosni jer je u njoj sudjelovalo više od 100 djece. Nakon 20 godina provođenja programa “Knjige za bebe”, stigao je i novi promotivni materijal. Zadovoljni su što taj program ide dalje jer je on jako važan za djecu najmlađe dobi.

Ove su godine koprivnički knjižničari marljivo radili na aplikaciji mKnjižnica. Uspjeli su uspostaviti suradnju s više od 11 knjižnica u Hrvatskoj koje će također imati tu aplikaciju.

– Nismo sretni zbog toga što nismo uspjeli provesti neke programe i projekte koje smo planirani i koji su dobro počeli na početku godine u suradnji s koprivničkim srednjim školama, no i oni su imali svoje probleme uzrokovane koronavirusom. Ono što nas ne veseli je pad broja učlanjenja djece, a znamo da je najvažnije da djeca imaju naviku dolaska u knjižnicu i čitanja od najranije dobi – kazala je.

S druge strane, sretni su što se ove godine pokazalo koliko je knjižnica i knjiga Koprivničancima važna pa su im se vratili neki građani koje su imali kao korisnike prije, ali nisu dugo dolazili u knjižnicu. Ono što se u Dječjem odjelu bilježi kao najčitanije za školski uzrast su Gregovi dnevnici, knjige o Harryju Potteru i za manju djecu Vuk koji je htio biti druge boje.

– Što se odraslih tiče, teško je izdvojiti neke od naslova krimića, trilera ili ljubavne proze jer se to posuđuje najviše. Uvijek se traže novi naslovi već poznatih autora poput Nesboa, Camile Läckberg, Roberta Bryndze i drugih. Ono što je zanimljivo je da su korisnici ove godine dosta tražili knjige po kojima su snimljene serije. To su naslovi poput Malih žena, Louise Alcott. Dosta se tražila Elena Ferrante, Friedrich Bachmann, a od hrvatskih autora Kristijan Novak i Marko Gregur. Moram napomenuti da se puno tražila jedna knjiga iz psihologije čiji je naslov Kako manje misliti što je dosta indikativno za ovu godinu – zaključila je.

zatvori