Subota, 25. svibnja 2024.

Koren: Poduzeli smo sve potrebne radnje da se građevinska dozvola za brzu cestu dobije za mjesec dana

Koprivničko-križevačka županija poduzela je sve potrebne radnje da se građevinska dozvola za izgradnju brze ceste dobije za mjesec dana.

Rekao je to župan Darko Koren na sastanku s predstavnicima Hrvatskih cesta i Tihomirom Kvakarićem, pročelnikom Upravnog odjela za opću upravu i imovinska prava, te Marijanom Štimcem, pročelnikom za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu.

Župan je tom prilikom istaknuo važnost dinamiziranja aktivnosti po pitanju realizacije projekta izgradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog napomenuvši kako je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja za život stanovnika i razvoj županije. Zatražio je aktivniji pristup završnim pripremama.

– Županijska uprava poduzela je sve radnje kako bi na vrijeme i u cijelosti provela postupak osiguranja dokaza, odnosno procjenu vrijednosti svih nekretnina na trasi brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Svi prijedlozi za potpuno izvlaštenje nekretnina su podneseni, a ukupno se radi o 496 prijedloga za čestice kojima raspolaže oko 250 vlasnika. Idućeg tjedna oni će biti dostavljeni odvjetničkom društvu koje zastupa Hrvatske ceste koje mogu odmah pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dakle, svi elementi su zadovoljeni i može se početi s gradnjom čak i u slučaju da netko od vlasnika čestica ne pristane na izvlaštenje i naknadu jer u tom slučaju zakon omogućava stupanje u posjed i prije završetka postupka izvlaštenja – objasnio je Koren.

Izvor: kckzz.hr

Kvakarić je dodao da su vlasnici čestica primili elaborate o procjeni vrijednosti nekretnine te da će oni koji su suglasni s postupkom izvlaštenja i s ponuđenom naknadnom primiti uplate, dok će se u potencijalnim slučajevima u kojima ne bi bilo direktnog pristanka, provesti spomenuta zakonska privremena mjera stupanja u posjed kako se ne bi dalje odugovlačio postupak.

Darko Šošić, direktor Sektora za građenje i rekonstrukciju Hrvatskih cesta, napomenuo je da se administrativni proces oduljio zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ali da je Hrvatskim cestama u interesu da se s procesom izgradnje počne što prije.

– Čim se riješi pitanje građevinske dozvole pri nadležnom ministarstvu, a vjerujemo da će se postupak ubrzati s obzirom na to da je Županija sa svoje strane učinila sve što je potrebno, počinjemo s postupkom uvođenja izvođača radova u posao. Što se tiče sredstava za izgradnju, ona su osigurana, a vrijednost kolnika s dvije trake koji će se graditi procjenjuje se na otprilike 230 milijuna kuna – istaknuo je.

Izvor: kckzz.hr

Dodajmo da je župan spomenuo da je što se tiče nastavka projekta izgradnje dionice brze ceste prema Koprivnici, nužno istovremeno raditi na pripremi projektne dokumentacije kako bi, nakon što završi izgradnja dionice do Kloštra Vojakovačkog, sve bilo spremno za nastavak gradnje prema Koprivnici. Napomenuo je da će Županija razmotriti i mogućnosti implementacije sufinanciranja projekata izgradnje cestovne infrastrukture u Razvojni sporazum sjevernih županija koji predviđa korištenje i europskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekata na području naše županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Izvor: kckzz.hr
zatvori