Ponedjeljak, 21. listopada 2024.

Koprivnički središnji trg danas se nije zažutio, ali se Dan mimoza održava virtualnim putem

U normalnim okolnostima danas bismo na središnjem koprivničkom trgu uživali u mirisima i prizorima mimoza, simbolu borbe protiv raka vrata maternice. Naime, treće subote u siječnju tradicionalno se obilježava Nacionalni dan borbe protiv te vrste raka.

Kampanja kojom se podiže svijest javnosti o važnosti preventivnih pregleda ove se godine ne provodi u fizičkom obliku, već virtualnim putem.

Kako je Dravi.info rekla dr. Marija Sačer, članica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, rezultati dosadašnjih akcija već su vidljivi. Upravo je zato važno nastaviti pričati o raku vrata maternice i mogućnostima prevencije.

– To je važno jer se radi o raku o kojem puno znamo. Znamo mu uzrok, način kako se boriti protiv njega, dobru strategiju, mjere primarne i sekundarne prevencije i znamo da od tog raka danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena. Smrtnost i obolijevanje od te vrste raka smanjuje se, dakle rezultati toga što radimo se vide – istaknula je.

Dodala je da svaka žena mora voditi brigu o svom ginekološkom zdravlju, zaštititi svoju djecu cijepljenjem od humanog papiloma virusa, infekcije koja je odgovorna za razvoj raka vrata maternice. Rak se još može spriječiti redovitim odlaskom na ginekološki pregled i testiranjem na virus.

– Ova strategija dala je rezultate i u našoj županiji danas imamo vrlo dobar odaziv djece na cijepljenje. Do 350 žena je obolijevalo od raka vrata maternice u Hrvatskoj, a oko 100 je umiralo, no smrtnost pada – napomenula je Sačer.

Snimio Marko Posavec.

Članovi lige redovito obilaze škole gdje upoznavaju roditelje o mogućnostima cijepljenja, drže predavanja i daju edukacijske materijale o toj temi. Cijepljenje je i dalje besplatno i redovito se provodi u osmim razredima osnovnih škola i za djevojčice i za dječake, a besplatno je i za djevojke do 25 godina.

Spomenimo da je Svjetska zdravstvena organizacija prošle godina donijela strategiju o ubrzanoj eliminaciji raka vrata maternice s ciljem da u 10 godina 90 posto djevojčica do 15. godine života bude cijepljeno te da 70 posto žena do 35 godine života bude obuhvaćeno nacionalnim probirom.

Dodajmo da u Hrvatskoj jedna žena oboli svaki dan, a svaki treći jedna žena umre od ove vrste raka. Rak vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u dobi od 30 do 49 godina, odmah iza raka dojke i štitnjače.

Na stranici Hrvatske Lige protiv raka nalazi se link na koji se mogu priključiti svi zainteresirani građani.

Slušaj uživo
zatvori