Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Turk: Koronavirus zaustavio pripreme koprivničkih hokejaša, ne funkcioniramo uopće

Epidemija koronavirusa zaustavila je brojna sportska natjecanja, a ona je ujedno i onemogućila klizalište na središnjem koprivničkom trgu pa uživancije u hokeju na ledu nažalost nije bilo.

Tomislav Turk, predsjednik Inline hokej kluba Koprivnica, rekao je da je situacija u klubu dosta loša.

– Ne funkcioniramo uopće. Ove zime imali smo samo dva hakla u Varaždinu i suhi trening, odnosno bicikl i trčanje. Imamo neke naznake da bismo školovali trenere kako bismo oformili školu hokeja, a onda slijedi borba za kvadrate prostora gdje bismo trenirali na rolama – kaže Turk.

Inače, klub je osnovala ekipa entuzijasta, ljubitelja i promotora hokeja na koturaljkama i hokeja na ledu krajem 2012. godine.

Igralište za inline hokej bilo bi odlično

– Hokej se u našim krajevima igra dugo, no nije uspio dostići popularnost nekih drugih sportova zbog toga što se igrao samo zimi na zaleđenim “bajerima”. Ledena dvorana i održavanje leda kroz veći dio godine bili su za Koprivnicu preskupi. Danas kruže priče da se nude opcije izgradnje ledenih dvorana koja bi se subvencionirala u visokom postotku novcem Europske unije, no mislim da smo od takvog projekta još daleko. Bliža opcija je izgradnja igrališta za inline hokej, investicija nije velika, a igralište se može koristiti i za druge sportove kao što je primjerice popularniji mali nogomet. Školu rolanja i hokeja također je dobro provoditi na posebnoj podlozi koja bi bila postavljena za inline hokej jer je pod mekaniji i time su padovi manje bolniji i posljedično uzrokuju manje ozljeda – objašnjava Turk.

Dodaje kako je želja kluba razviti hokej u Koprivnici, popularizirati ga kroz primanje novih članova i organizirati školu hokeja za djecu svih dobnih skupina.

Kako bi ostvarili planove, klub djeluje u tri smjera: organiziranje škole hokeja, sudjelovanje seniora u Prvenstvu Hrvatske u inline hokeju i organiziranje turnira “Ledeni PAK” u spomen na Igora Galkina.

Ustupio Tomislav Turk.
U prvu školu hokeja javila su se samo dva dječaka

– Prvu školu hokeja organizirali smo tijekom zimskih praznika u sezoni 2014./2015. Podijelili smo pozivnice po školama, polijepili plakate i privukli ni više ni manje nego dva dječaka s kojima smo odradili nekoliko sati. Moto škole hokeja je poticati druženje, zabavu, boravak djece na svježem zraku i učiti ih igrati hokej. Ideju smo predstavili i dobili potporu Hrvatskog saveza hokeja na ledu. Pauzirali smo sljedeće zime, valjda obeshrabreni skromnim odazivom u prethodnoj sezoni. Ipak, u sezoni 2016./2017. ponovno krećemo u akciju kada smo privukli 14-ero djece. Ono što nas veseli je to da i danas imamo petoricu dječaka koji sad već tri sezone uče igrati hokej. Broj polaznika rastao je svake zime – prepričava koprivnički hokejaš.

Od višegodišnjih polaznika formirali su ekipu koja je osvojila turnir “Ledeni PAK 2019” u ogledu s vršnjacima iz Siska i Karlovca. Taj se turnir održavao uz sudjelovanje ekipa seniora do 2019. godine, dok su dimenzije leda u gradu bile koliko toliko prihvatljive.

– Te smo godine odustali od seniora i turnir organizirali za djecu do 12 godina uz već spomenuti uspjeh. Prošle zime led se još malo smanjio, škola hokeja odvijala se u manjem opsegu nego prijašnjih godina i to u ranim jutarnjim satima, ali te godine mjesta na ledu za “Ledeni PAK” nije bilo. Prije koronavirusa seniori su odigrali turnir u Vukovaru, a ove zime nema leda, nema škole hokeja, pa samim time nema ni turnira – objašnjava on.

Najuspješnija godina za seniore bila je 2019.

Seniori se od osnutka kluba natječu u Prvenstvu Hrvatske u inline hokeju koje je u svemu manje od prvenstva hokeja na ledu, no zahtijeva popriličan angažman i odricanje jer se sve utakmice odigravaju u mjestima koje imaju izgrađene terene za inline hokej, a to su Zagreb i Karlovac. Najuspješnija godina za seniore bila je 2019. kada su osvojili drugo mjesto iza IHK-a Karlovac. Turk govori da je teško očekivati kontinuirano dobre rezultate jer igrači nemaju mogućnost treniranja i uigravanja.

Seniori su odigrali samo nekoliko tradicionalnih “haklova” u Varaždinu. Najgore je to što će, smatra Turk, mali hokejaši kad prođe koronavirus prerasti opremu jer volju za igranjem neće izgubiti. No, u klubu vjeruju da će se nekako pronaći sredstva kako bi se nabavila nova.

– Trenutno, jedino što možemo je odrađivati takozvane suhe treninge koji se odnose na održavanje kondicije kroz bavljenje nekim drugim sportom pa trčimo, hodamo, vozimo bicikl, igramo košarku i slično. No, sve je to teško usporediti sa zahtjevima temperamentne, najbrže kolektivne igre na svijetu u kojoj ste kompletno mokri nakon nekoliko minuta igranja iako igrate na -10 stupnjeva Celzijusa, a niste u bazenu kao što su vaterpolisti – zaključuje Turk.

zatvori