Subota, 27. travnja 2024.

Koprivnički tim hitne pomoći dan proveo volontirajući u Petrinji: Nismo dvoumili ni sekunde trebamo li otići ili ne

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Hitnog bolničkog odjela Koprivnica dr. Adela Marinelli te prvostupnici sestrinstva Katarina Bukvić i Marko Ćulumović proveli su srijedu u dežurstvu u vojarni ‘Pukovnik Predrag Matanović’ u Petrinji.

Koprivnički su djelatnici tamo otišli volonterski te su cijeli dan skrbili o smještenim ljudima i pomagali u svemu što je bilo potrebno.

Marko Ćulumović istaknuo je da su u vojarni smješteni dijelom civili pogođeni potresom, a dijelom ljudi iz petrinjskog Doma zdravlja.

– Što god je trebalo tamo smo odrađivali, od dijeljenja terapija preko prijevoja rana pa sve do uzimanja briseva. Bili smo zaduženi za jednu zgradu u kojoj je bilo nekih pedesetak pacijenata – istaknuo je.

Ustupio: Marko Ćulumović

Dodao je kako se stanje u Petrinji koliko-toliko ustabililo.

– Kada smo stigli stanje je tamo bilo već puno bolje nego prvih par dana nakon potresa kada je bio kaos. Jako je puno vremena bilo potrebno da se stanje stavi u kakvu-takvu normalu – naglasio je.

Dodao je da se polako prazne prostori vojarne te kako je većina nepokretnih pacijenata iz vojarne premještena u domove.

– Kada smo odlazili većinom su tamo ostali pokretni pacijenti, tako da sada više nema ni potrebe za toliko volontera kao što je bilo prvih par dana – kazao je.

Dodao je kako će, prema naredbama iz Zagreba, od 17. do 19. siječnja dva tima hitne pomoći iz Koprivnice otići na dežurstva u Sisak.

– Timovi koji će otići na dežurstvo radit će smjenu od 24 sata. U timovima će biti po jedan liječnik, tehničar i vozač – kazao je te dodao kako neće samo oni ići u ispomoć već da će to raditi i njihove kolege iz svih okolnih županija.

Naglasio je kako nisu dvojili ni sekunde trebaju li otići pomoći u potresom pogođena područja ili ne.

– Za očekivati je da se smo se svi mi stavili na raspolaganje, posebno zdravstveni djelatnici. Stavili smo se na raspolaganje i pomogli smo koliko smo mogli i još ćemo pomoći kao i cijela Hrvatska. Zahvalio bih DVD-u Koprivnički Bregi čiji su nam članovi ustupili kombi vozilo kojim smo otišli u Petrinju. Mi smo tamo bili samo kap u moru volontera koji su u potresom pogođena područja došli kako bi pomogli ljudima. Ovo je jedan naš mali doprinos u pomoći tim ljudima – zaključio je.

zatvori