Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Koprivnički glazbenik Ferdinand Buhanec: Veselim se mirovini pa da se u potpunosti posvetim jazzu

Koprivničanac Ferdinand Buhanec po struci je ekonomist, a svaki svoj slobodni trenutak posvećuje svojoj ljubavi – jazz glazbi.

Ovaj 56-godišnji glazbenik, tekstopisac i skladatelj koji za sebe kaže da se amaterski bavi umjetnošću, trenutno je aktivan u Behave Communityju i Dixieland Bandu Čakovec, a u šali kaže da njegovo vrijeme tek dolazi.

– Ne živim od glazbe pa se ne stignem njome baviti onoliko koliko bih volio. Vrlo se veselim odlasku u mirovinu za kojih devet godina i onda ću tek početi snimati sve što imam jer posjedujem veliku arhivu vlastitih djela. Najljepši dio mog života tek dolazi. Ne znam postoji li pet ljudi u Hrvatskoj koji mogu živjeti samo od jazza. Ja sam više ziheraš, živim od jedne stvari, a veselim se drugoj – kaže Buhanec.

Ustupio Ferdinand Buhanec.

Počeci njegove glazbene priče sežu u djetinjstvo kada je s osam godina krenuo učiti klavir u osnovnoj glazbenoj školi u Koprivnici. Svirao je različite instrumente u školskim orkestrima, no bass gitara postaje njegov glavni instrument i od tada ga svira i u cover bendovima, ali od samih početaka i u autorskim bandovima od kojih je prvi bio Ferdinand band.

– Moram spomenuti profesora Davorina Premca Dixieja. Još kao srednjoškolac pod njegovim utjecajem zavolio sam jazz, zajedno smo i svirali u jazz kvintetu koji je oformio. U to doba je bio aktivan i Big Band Koprivnica u kojem sam “stažirao”, ali tada još nisam s njima nastupao. Od 1996. godine počinjem se gotovo isključivo baviti jazz glazbom. Na poziv profesora Petra Eldana ulazim u Varaždin Jazz Band, a koju godinu kasnije na poziv profesora Ladislava Varge i u Big Band Čakovec.

Dodaje da od tada zapravo počinje njegovo stručno obrazovanje u jazzu. Nekoliko je godina pohađao glazbene radionice jazza u Pučišćima na Braču učeći od Saše Borovca i Saše Nestorovića, a na workshopu Jazzinty u Novom Mestu usavršavao se kod Reggiea Workmana.

Ustupio Ferdinand Buhanec.

Od 2000. do danas svira u Dixieland Bandu Čakovec, svirao je u koprivničkom bandu Fast Food, Big Bandu Koprivnica, s bandom Jazzy Nyul Project iz Osijeka kao koautor izdaje CD vlastitih kompozicija na kojem gostuje Matija Dedić, a sada ima platformu Behave Community i član je Petar Eldan Tria iz Varaždina. Jedan je od osnivača Jazz kluba Koprivnica tako da je surađivao s mnogim glazbenicima iz Hrvatske, ali i inozemstva. Govori da je suradnja uvijek bila zanimljiva jer svaki čovjek donosi nešto novo i drugačije.

– U većini svojeg djelovanja posvećen sam jazzu, vrsti glazbe koja se obraća užem krugu slušatelja jer je prilično zahtjevna i za nju je potrebno određeno predznanje i specifičan ukus. Dakle, radi se o umjetničkoj formi za razliku od estradne glazbe koja preplavljuje medijski i koncertni prostor svime i svačime što je žalosno i pogubno za razvoj glazbenog ukusa kod mlađih generacija – ističe ovaj svestrani glazbenik.

Ustupio Ferdinand Buhanec.

Što se tiče inspiracije, kaže da je to misterij. Čovjek jednostavno osjeti potrebu da nešto što je došlo iz tko zna kojih duhovnih sfera stavi na papir. Dodaje kako je zanimljivo biti ta osoba, taj medij koji prenosi određene ideje širokoj javnosti.

S platformom Behave Community nedavno je snimio pjesmu i videospot “Blagdanska” koja je napisana još 1996. godine, a tek nedavno je došlo pravo vrijeme i okupila se prava ekipa koja je omogućila pjesmi da ugleda svjetlo dana. Inače, Behave Community okuplja različite glazbenike različitih žanrova, ovisno o projektu koji se radi. Primarno se fokusira na jazz, ali niti ostale forme nisu isključene.

>> VIDEO Koprivnički jazz sastav Behave Community ima novu božićnu pjesmu Blagdanska

– Iako je 2020. godinu obilježila epidemija koronavirusa zbog koje je gotovo zamrlo koncertiranje, rad na glazbi nije stao, stvaralo se cijelo vrijeme. U Koprivnici Behave je napravio kompletno novi jazz repertoar autorskih skladbi i održao tri koncerta, a u Čakovcu se isto odvijala jedna lijepa priča s Dixielandom. Tamo smo prošle godine završili snimanje i miksanje materijala za svoj četvrti album koji planiramo izdati oko Božića jer se radi o božićnim pjesmama. U suradnji s jednom lokalnom televizijom snimili smo sedam spotova koji se ujedno mogu vidjeti i na našem Yotube kanalu. Sve u svemu, u glazbenom smislu prošla godina je bila sve samo ne loša – kaže naš sugovornik.

>> VIDEO Jazz na balkonu: Behave Community upriličio novi glazbeni performans u doba korone

Napominje da očekuje normalizaciju situacije s koronavirusom i tada kreće sa svirkama uživo, čekaju ga nastupi u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i tko zna gdje ga još jazz odvede. Tu su još neki novi planovi s pjesmom “Koprivnica”.

– Glazba je život, radost, nikad je ne može biti previše – zaključuje Buhanec.

zatvori