Petak, 26. travnja 2024.

DEVET AUTORA Skupna izložba o maskama u subotu u AK galeriji

U koprivničkoj AK galeriji ovu subotu otvara se skupna izložba devet autora “Disimulacija maske” nastala prema kustoskoj koncepciji Suzane Marjanić.

Kustosica AK galerije Tanja Špoljar kazala je da je riječ o izložbi koja dokumentira izložbene i izvedbene primjere simbolizacije, odnosno disimulacije maske i to od orwellovske 1984. godine do pandemijskoga blizanačkoga para 2020. i 2021. godine. Dakle bit će svega – fotografije, fotodokumentacije performansa, video radovi, animacije, performansa i akcije.

– Početnu točku na lenti izložbe čini akcija “Maska smrti+ćirilica” iz serije marketinških akcija “Kolportiranje Poleta” Tomislava Gotovca iz 1984. godine, iz njegova koncepta “Paranoia View Art” gdje je maskom smrti najavljivao krah jedne države i nastavak disimulacije jedne druge države, dok pet radova proizlazi iz 2020. godine i referiraju se na aktualnu političku, društvenu i zdravstvenu situaciju – rekla je Špoljar i dodala da u prvi dio ulaze i akcija Siniše Labrovića “Lica Europe” kao umjetnikov odgovor na predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u sklopu kojega je ponudio maske s likom 22 povijesne osobe.

Isto tako, Špoljar ističe da se u sklopu prvog dijela izložbe na aktualnu situaciju pandemije COVID-19 referiraju se radovi Marka Markovića “Dnevnik straha”, Roberta Francisztyja “Čovječe, ne ljuti se (društvena igra)” i Darka Brajkovića Đepeta Njapa “Almost Human”.

– Drugi izložbeni temat na motiv disimulacije maske figurira kao podsjetnik na rad s warholovskim naslovom “Velvet Underground” (2002) Igora Grubića u kojem umjetnik rabi zoo-masku-kostim kao regresiju u djetinjstvo koja se može iščitati kao apotropejska maska totema straha odrastanja. Nastavno na drugi izložbeni temat nadovezuje se fotodokumentacija performansa “Understanding” (2019) Andreja Zbašnika i Darka Brajkovića Đepeta Njapa kao i performans “Facolić – priprema za smrt” (2021) Davida Belasa – objašnjava Špoljar.

Napominje da treću matricu disimulacije maske čini rad “Lupus” (2020, 2021) Ive-Matije Bitange kojim umjetnica pokriva medicinsko značenje pojma “disimulacija” u smislu svjesnoga prikrivanja znakova vlastite bolesti.

Spomenimo da će na otvorenju biti izvedeni performansi Darka Brajkovića Đepeta Njapa “Almost Human” i Davida Belasa “Facolić – priprema za smrt”.

Izložba ostaje otvorena do 6. veljače, a moći će se posjetiti od 17 do 19 sati.

zatvori