Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Županijski Ceh ugostitelja: Veliki broj kafića stavit će ključ u bravu ako ne dođe do popuštanja mjera

Veliki broj ugostitelja morat će zatvoriti djelatnosti i otpustiti radnike ako Nacionalni stožer civilne zaštite ne dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata 1. veljače, istaknuto je u dopisu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Koprivničko-križevačke županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Predsjednica Ceha Sanja Šelendić u zahtjevu je navela da su ugostitelji članovi Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije razmatrali teško stanje zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti za koju su registrirani.

– Zabrana rada zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa izazvala je negativne posljedice za opstanak ugostiteljske struke. Naime mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne da bi obrtnici mogli preživjeti dugi period bez rada. Isto tako, dio troškova koje vlasnici obrta imaju nisu obuhvaćeni mjerama te teško mogu premostiti kašnjenje s isplatom sredstva – kazala je Šelendić.

Istaknula je da obrtnici predlažu da se uz pridržavanje epidemioloških mjera dozvoli rad ugostiteljskih objekata.

– Smatramo da samo prodavanje kave za van ugostiteljima ne znači ništa – poručila je.

Također naglašava da obrtnici traže povećanje nadzora nad privatnim okupljanjima i okupljanjima na javnim mjestima kao što su trgovine, ulice, parkovi i slično.

– To tražimo zbog toga što se na tim mjestima sigurno primjenjuju manje epidemiološke mjere nego što bi to ugostitelji mogli osigurati u svojim objektima. Također tražimo od države da uz postojeće potpore osigura i potporu u iznosu od najmanje tri posto prihoda ostvarenog u 2019. godini te da se potpore isplaćuju ažurno svaki mjesec – zaključila je Šelendić.

Slušaj uživo
zatvori