Subota, 18. svibnja 2024.

VIDEO Koprivnički projekt dobio Povelju za uzorno provedenu Naj-akciju

Koprivnički projekt Mitska bića – digitalna i lutkarska priča uvršten je među najbolje akcije za djecu u sklopu akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

Tako su Koprivnici članovi Saveza društva “Naša djeca” Hrvatska dodijelili povelju za Naj-akciju.

Iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović poručuju kako je projekt imao posebnu čast da se zajedno s još njih pet javno predstavi na Svečanom savjetovanju u organizaciji Saveza društva “Naša djeca” Hrvatska održanom u ponedjeljak.

Dodali su da je na savjetovanju koje je po prvi puta bilo održano online dodijeljeno ukupno 57 pohvala i povelja za Naj-akcije. Povelju dodijeljenu gradu Koprivnici predstavile su Tigrena Csik, voditeljica lutkarske družine “Kopriva Pec Pec” Društva naša djeca Koprivnica i Danijela Petrić, knjižničarka koprivničke knjižnice.

Radi se o spoju projekta digitalnih slikovnica s mitološkim bićima Podravine koji je provela Knjižnica i čitaonica Fran Galović lutkarskim predstavama koje su pripremili volonteri Društva naša djeca Koprivnica.

U izradi digitalnih slikovnica sudjelovalo je 36 djece koja su pod mentorstvom Ivane Kranželić napisala, ilustrirala i izradila osam digitalnih slikovnica.

Zahvaljujući suradnji koprivničke knjižnice i DND Koprivnica mitska bića iz mitologije i digitalnog okruženja tijekom 2020. godine krenula su u stvarni svijet kroz lutkarske predstave na gradskom trgu. Djeca su se kroz predstavu upoznala s četveroglavim zmajem Pozojem, strašnim Mrakačom, Pesoglavcem, vješticom Grozelinom, dravskom i Hutom vilom.

– U uvjetima kada je bilo nemoguće posjetiti knjižnicu zbog pandemije uzrokovane koronavirusom djeca su s roditeljima mogla kod kuće čitati digitalne priče, a lutkarskim predstavama na otvorenom dobila su mogućnost zabave i edukacije – zaključili su iz knjižnice.

zatvori