Petak, 18. listopada 2024.

U našoj županiji zasad manje osoba u samoizolaciji nego što ih je pozitivno na koronavirus

Točan broj pozitivnih osoba kojima je zaraza potvrđena antigenskim testovima zasad nije poznat, kao ni broj trenutno 'vjerojatno pozitivnih COVID-19 slučajeva'.

U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno je aktivno 788 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 205 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 88 osoba.

Friški su to podaci koje je na današnjoj konferenciji za medije iznio načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno pod izrečenom mjerom samoizolacije, načelnik stožera nije znao točan podatak.

– Situacija sa samoizolacijom mijenja se iz sata u sat – rekao je Ljubić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac dodao je da je prema podacima od jutros u sedam sati u njihovom informacijskom sustavu upisano 714 građana s izrečenom mjerom samoizolacije.

– Morate biti svjesni da se taj broj mijenja iz sata u sat. Znate da je u jednom trenutku unos tih mjera u informacijski sustav nešto kasnio, zato su angažirani studenti koji to ovog trenutka to rade i taj broj će se već sigurno danas promijeniti – objasnio je Štimac.

Tako je, prema dostupnim podacima, u našoj županiji zasad manje osoba u samoizolaciji nego što ih je pozitivno na koronavirus, odnosno podaci pokazuju da na jednog pozitivnog ide jedan kontakt.

Novinare je zanimalo i koliko je pozitivnih osoba u našoj županiji kojima je zaraza potvrđena antigenskim testovima, no Ljubić je istaknuo da točan broj zasad nemaju.

Isto tako, nije znao odgovoriti ni na pitanje novinara koliko je vjerojatno pozitivnih COVID-19 slučajeva, ali je napomenuo da će dostaviti podatak Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Podsjetimo, osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19 i imaju jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju kao “vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve” putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Slušaj uživo
zatvori