Nedjelja, 2. lipnja 2024.

SASTAJU SE GRADSKI VIJEĆNICI Glavna tema je proračun koji za 2021. godinu iznosi 244 milijuna kuna

Glavna tema posljednjeg koprivničkog Gradskog vijeća ove godine bit će proračun, čiji rebalans iznosi 232,5 milijuna kuna.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je epidemija koronavirusa puno toga promijenila u poslovanju.

– Jedino što se promijenilo je to da su se neki projekti “razvukli”. Plan za 2020. godinu bio je puno optimističniji, no kada se uspoređujemo s gradovima koji ovise samo o turizmu mislim da možemo biti zadovoljni – kazao je Jakšić.

Dodao je da su prihodi poslovanja pali za dva posto, ali je isto tako napomenuo da su ipak smanjivali zaduženost grada Koprivnice koja će do kraja ove godine pasti na 2,5 milijuna kuna.

– Moram naglasiti da su nam određene neplanirane izdatke napravili svi oni poticaji i pomoći prema našim obrtnicima, ali i prema našem sustavu javne uprave kako bismo im omogućili normalno funkcioniranje – rekao je gradonačelnik.

Snimila Tea Jurković.

Planirani proračun za 2021. godinu je oko 244 milijuna kuna. Ono što Grad planira ostvariti u sljedećoj godini je vezano uz epidemiju koronavirusa.

– To je nešto na što ne možemo utjecati, ali ne možemo ni izmjeriti kod slaganja proračuna. Na vratima nam je i porezna reforma koja na snagu stupa 1. siječnja 2021. godine kada će doći do određenih promjena u udjelima gradova, općina, županija u prihodu poreza na dohodak, ali isto tako će biti promjena u smislu smanjenja poreznih stopa – napomenuo je.

Od onih glavnih projekata koji su na rasporedu za sljedeću godinu su završetak dvorane Osnovne škole Đuro Ester, početak gradnje Osnovne škole na Podolicama s pripadajućom sportskom dvoranom, a svoje mjesto bi tu trebalo pronaći i središte grada Koprivnice čija se papirologija privodi kraju.

Što se tiče aglomeracije Koprivničkih voda, gradonačelnik je kazao da u 2021. godini možemo očekivati prve radove.

– Imali smo sastanak s predstavnicima izvođača radova na drugom kolosijeku pruge Zagreb-Koprivnica-mađarska granica pa ćemo i tu imati velike investicije. Sa zaduženjem ćemo doći na četiri posto zaduženosti proračuna grada Koprivnice – rekao je Jakšić.

Od ostalih stvari na sjednici Gradskog vijeća tema će biti Koprivničke vode koje sa svojom vlasničkom strukturom prelaze u vlasnički portfelj grada Koprivnice. Isto tako Kampus će pripadati Komunalcu.

Jakšić je naglasio i kako počinju s jednim novim paketom demografsko-poduzetničkih mjera. Naime, sve one majke koje će pokretati vlastiti start up i posao imat će mogućnost da im dijete ide u vrtić besplatno na teret proračuna Grada Koprivnice.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal kazao je da je potpuno siguran da će na proljeće iduće godine prije lokalnih izbora moći pogledati sugrađanima u oči i reći da sve ono što su obećali su i napravili.

Snimila Tea Jurković.
zatvori