Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Riješen problem dostupnosti pozornice Domoljuba osobama sa smanjenom pokretljivošću

U koprivničkom Domoljubu u tijeku je ugradnja vertikalno-podizne platforme za pristup pozornici osobama s invaliditetom, odnosno osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Iz Grada Koprivnice poručili su da je idejno rješenje napravljeno još 2015. godine, ishođeno je odobrenje konzervatora Ministarstva kulture te se intenzivno tražila mogućnost financiranja iz drugih izvora.

– S obzirom na nemogućnost javljanja na neke natječaje te odbijanje financiranja ovog projekta na drugim natječajima, Pučko otvoreno učilište Koprivnica je u dogovoru sa svojim osnivačem odlučilo provesti ovu investiciju kako bi konačno dvorana Domoljub imala riješen problem dostupnosti pozornice Domoljuba osobama sa smanjenom pokretljivošću, što je i dio Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom Grada Koprivnice od 2016. do 2020. godine – objašnjavaju.

Napominju da je investicija vrijedna 104.000 kuna, a njome je dvorana Domoljub postala jedina dvorana u Koprivnici koja ima pristup pozornici za osobe s invaliditetom, odnosno za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Dodajmo da je krajem 2019. godine izrađena i projektna dokumentacija za ugradnju lifta te za pristupnu rampu i nadstrešnicu zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 6 te je prijavljeno na natječaj Ministarstva branitelja, no s obzirom na ovogodišnju situaciju, rezultati nisu objavljeni.

Spomenimo da se Pučko otvoreno učilište Koprivnica trudi provoditi inkluziju osoba s invaliditetom pa su tako organizirane i radionice za odgojitelje i učitelje o pristupu učenicima s poteškoćama u razvoju, provode se dva verificirana programa (pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama te asistent osobama s intelektualnim teškoćama u organiziranom stanovanju), program edukacije stručnog komunikacijskog posrednika, a uz to Kino Velebit jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje je uvelo senzorne projekcije za djecu sa senzornim poteškoćama.

zatvori