Petak, 3. svibnja 2024.

PROMJENA VREMENA Prosinac donosi zimu: Moguć je snijeg, ali i opasna ledena kiša

Srijeda i četvrtak donose nam pogoršanje vremenskih prilika uz moguće poteškoće u prometu

Prvi dan prosinca u klimatologiji je ujedno i prvi dan zime. Osvanuo je sasvim prigodno, umotan u maglu i mraz na temperaturi ispod nule. Sljedeća dva dana, srijeda i četvrtak, donijet će nam i nešto zimskih oborina.

Krenimo redom. Danas je, dakle, počela klimatološka zima i trajat će do 1. ožujka. Astronomski ili kalendarski početak zime tek je za tri tjedna: zimski solsticij ove je godine 21. prosinca u 11 sati i 3 minute.

Prosinac je, može se reći ove godine iznimno, došao sa stilom. Temperatura izmjerena jutros u 7 sati u Koprivnici iznosila je -3,5 Celzijevih stupnjeva, a naš je grad, kao i veći dio okolne Podravine, bio obavijen gustom maglom i prekriven mrazom. Današnji je dan, u svakom slučaju, jedan od najhladnijih ove sezone do sada.

No, više “zimskih nevolja” stiže nam u sljedeća dva dana, osobito u četvrtak. Moguće je nešto snijega, ali i opasne ledene kiše i poledice. Tim je povodom Državni hidrometeorološki zavod danas objavio posebno priopćenje.

Stiže ciklona

Za promjenu vremena bit će zaslužna ciklona koja će se stvoriti u Genovskom zaljevu, nakon čega će se najvjerojatnije premjestiti nad Jadransko more, piše DHMZ. No, valja biti na oprezu jer su “položaj i kretanje središta te ciklone u prethodnim izračunima pokazali stanovitu nepouzdanost i skokovitost, što je rezultiralo i određenim promjenama u prognozi zimskih vremenskih obilježja koja se predviđaju za srijedu i četvrtak”.

To znači da prognoza za sljedeća dva dana nije osobito pouzdana. Ipak, na neke se stvari može računati. Na istoku Europe nalazi se anticiklona s vrlo hladnom zračnom masom, a nadolazeća će ciklona donositi topliji i vlažan zrak s juga. Rezultat toga bit će oborine, ponegdje dosta obilne – ali u kojem obliku, teže je reći.

Snijeg ili ledena kiša

“U srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju. U istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše. No po visini će ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiša na tlu te upozoravamo na veliku vjerojatnost nastanka poledice“, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Prognoza vrste oborine po modelu ECMWF, 3. prosinca u 00 UTC. Crveno je ledena kiša. Izvor: DHMZ.

Snijeg se očekuje prije svega u Gorskom kotaru i sjevernoj Lici, no moguć je i na zapadu unutrašnjosti. Hoće li doći do Koprivnice ili će ostati “s one strane Bilogore” gotovo je nemoguće predvidjeti. Bilo kako bilo, tijekom kasne srijede i cijelog četvrtka valja računati na razne vrste oborina te moguću poledicu.

“Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu”, zaključuju iz DHMZ-a.

Zimska epizoda neće dugo potrajati. Prema vikendu se očekuje zatopljenje, a bude li oborina, bit će u obliku kiše.

zatvori