Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Studentice Lorena i Emma: Nedostaju nam prijatelji, druženja nakon predavanja, razgovori, kave, ručkovi, fešte…

Koprivnički kampus Sveučilišta Sjever potpuno je prazan.

Mjesto koje inače vrvi životom, žamorom studentica i studenata danas odiše jednim sumornim doživljajem. Studenata i profesora nema, studentski restoran je zatvoren, jedino radnici koji rade na obnovi jednog objekta trenutno udahnjuju život ovom mjestu.

Epidemiološke mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa odrazile su se i na studentski život – nema druženja, zajedničkih ručkova, kava, studentskih fešti…

Koprivničanke Lorena Novak i Emma Slukić, studentice zadnje godine preddiplomskog studija novinarstva na Sveučilištu Sjever, kažu da se cijeli studentski život preselio u virtualni svijet.

Snimio Valentino Štefanek.

– Zimski semestar polako se bliži kraju, vrijeme stvarno brzo prolazi iako je meni ova situacija prilično monotona i dosadna pa bi čovjek očekivao da će vrijeme zapravo teći sporije. Predavanja su prvih par tjedana bila uživo, pod nastavom je, naravno, bilo obavezno nošenje maski, obavezno mjerenje temperature na ulazu u zgradu, dezinfekcija ruku. No, sad je sve online do daljnjega pa mislim da će se to odužiti i do kraja same godine – kaže Lorena.

Dodaje da su svi kolegiji online, vježbe na nekim kolegijima odrađuju tako da se podijele u grupe pa se spoje na društvenim mrežama i diskutiraju o danoj temi.

– No, predavanja su nekih dana prilično natrpana pa to može biti vrlo naporno, sjediš od 12 do 20 za laptopom i slušaš predavanja koja se redaju skoro pa bez pauze – ističe Lorena.

Emma napominje da se za izvanredne studente koji rade, sva predavanja održana prije 15 sati snimaju i stavljaju na platformu Merlin na kojoj se snimka kasnije može gledati.

– Preko te platforme polažemo i kolokvije. Za njih imamo točno određeno vrijeme pisanja te rok za predaju odgovora – ističe Emma.

Lorena naglašava da joj je polaganje kolokvija puno lakše online, no to ne isključuje činjenicu da je i dalje stresno polaganje ili izvršavanje zadataka na vrijeme. Kako god okreneš, učiti i biti aktivan moraš, ali se ipak ljepše osjećaš dok si u toplini svog doma, ističe.

I Emma se slaže da je situacija jako stresna, a pogotovo za studente zadnje godine koji uz sve obaveze pišu i završni rad.

Snimio Valentino Štefanek.

Uspoređujući ovo novo normalno vrijeme s onim prije epidemije koronavirusa, Lorena objašnjava da je ovakva situacija donijela i prednosti i nedostatke.

– Prednosti se možda više odražavaju na nekoj osobnoj razini čovjeka, znači to je dosta subjektivno i ovisi o samom pojedincu. Naravno, nedostaje onaj kontakt uživo, ne može se uspoređivati druženje preko kamere i druženje oči u oči. Prije ili nakon predavanja bismo često otišli na kavu na kojoj bismo pričali, zabavljali se, susretali druge kolege i profesore tako da nam svima to jako nedostaje. Začudo, što se tiče onog naglog prebacivanja na online nastavu, svi smo se vrlo brzo prilagodili i snašli u toj novonastaloj situaciji, kako mi studenti, tako i naši profesori. Naravno, bilo je tu i tamo nekih tehničkih poteškoća, ali sve se uvijek brzo riješilo i nije bilo problema – pojasnila je Lorena.

I Emma smatra da je najveći problem ove situacije nedostatak kontakata uživo.

– Najveći nedostatak online nastave je socijalni kontakt koji se ne može tako dobro ostvariti putem tehnologije. Naravno da nama najviše nedostaju druženja između i poslije predavanja. Prednost ovakve nastave je svakako što možeš prisustvovati gdje god se nalazio, a putnici ne trebaju svaki dan provoditi u vlaku. Studenti su uštedjeli na plaćanju najmova i karata – smatra Emma.

Snimio Valentino Štefanek.

Stavimo li na stranu predavanja, ono što im najviše nedostaje iz studentskog života prije ovog novog normalnog su druženja, kave, zajedničko ručanje, studentske srijede i koncerti.

– Meni nedostaje sve to jer smatram da je druženje vrlo važno u ovom stadiju našega života i da zapravo sad puno toga propuštamo jer sve ovo navedeno odjednom nam je oduzeto i stvarno mogu reći da mi to jako nedostaje. Ipak je to bio normalan život i naglo ti je oduzeta ta sloboda, nije to baš dobro za čovjekovu psihu – govori Lorena.

Nedostaju im i prijatelji.

– Zbog trenutne situacije svi su se studenti koji nisu iz Koprivnice vratili svojim kućama i neke kolegice nisam vidjela četiri i više mjeseci – zaključuje Emma.
Lorena dodaje da im se ne isplati biti u Koprivnici jer se ne zna kad će mjere popustiti.

zatvori