Petak, 3. svibnja 2024.

Grad Koprivnica zadužuje se za 62 milijuna kuna, a kredit će otplaćivati 15 godina

Grad Koprivnica zadužit će se za 62 milijuna kuna kako bi se izgradila Osnovna škola Podolice i uredio središnji gradski trg. Kredit će otplaćivati 15 godina.

Donošenje ove odluke na sjednici održanoj u četvrtak nije prošlo bez rasprave pa je tako Mrežinog vijećnika Ivicu Suvalja zanimalo je li ponuda koju su dobili najpovoljnija na tržištu i kojim bankama je Grad uputio poziv za davanje ponude te kakve su one bile.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić banke nije htio imenovati.

– Ponude su tražene od tri banke, a izabrana je ona najpovoljnija. Prije godinu dana pregovarali smo s jednom investicijskom kućom, nakon toga s drugom bankom oko izdavanja obveznica, no zbog kretanja na financijskim tržištima i gibanjima u iznosima kamatnih stopa i potencijalnih prinosa na obveznice ispostavilo se da je ova priča puno povoljnija za Grad na bazi 15 godina – istaknuo je Jakšić.

Vijećnik Ernest Forjan iz redova HDZ-a kazao je da se u dokumentu koji su dobili prije sjednice spominje izgradnja Osnovne škole Podolice, uređenje središnjeg gradskog trga i otplata dugoročnih kredita. Zanimalo ga je koji su to dugoročni krediti s obzirom na to da bi se za školu izdvojilo 40 milijuna kuna, dok, kako je rekao, rekonstrukcija glavnog trga spada već u bajku, a 10 milijuna kuna nije mu bilo logično.

Gradonačelnik je odgovorio da život mora ići dalje.

– Neke se stvari ipak događaju, idu naprijed i moramo dati sve od sebe da građevinski sektor ne stane jer je, uz industriju, on jedan od okidača očuvanja BDP-a. Financiranje dugoročnih kredita nema veze sa starim kreditima, nego ima s time da smo si ostavili prostor za neke nove buduće europske projekte – napomenuo je Jakšić.

zatvori