Petak, 26. travnja 2024.

Grad i Županija izvansudskom nagodbom namirit će milijunsko dugovanje države za gradnju koprivničke gimnazije

Ovom izvansudskom nagodbom Grad i Župnaija odriču se zakonskih zateznih kamata u parničnim sporovima, zatim troškova pojedinačnog parničnog postupka s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.

Koprivnički gradski vijećnici, ali i članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije sastat će se danas po hitnom postupku.

Razlog je odluka o odobravanju sklapanja izvansudske nagodbe u parničnim predmetima pokrenutim radi isplate sufinanciranja troškova najamnine za izgradnju zgrade Gimnazije Fran Galović.

Podsjetimo, Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija sklopili su s Republikom Hrvatskom, tadašnjim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta sporazum o sufinanciranju troškova najamnine za zgradu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici izgrađene po modelu javno privatnog partnerstva od 29. svibnja 2013. godine.

– Navedenim sporazumom stranke su suglasno utvrdile da su Grad i Županija kao javni partneri, po ugovornom modelu javno privatnog partnerstva, na rok od 25 godina s privatnim partnerom Tehnika Koprivnica, sklopile 10. srpnja 2006. godine ugovor za izgradnju. Ministarstvo je preuzelo obvezu da u državnom proračunu svake godine osigura sredstva za sufinanciranje troškova najamnine i to 55 posto mjesečne najamnine te da ih uplaćuje Županiji i Gradu – objašnjavaju u Gradu.

Dodaju da je spomenuto ministarstvo prestalo poštivati ugovorne obveze pa su Grad i Županija, kako bi zaštitili svoje interese, pokrenuli odgovarajuće postupke mirnog rješenja spora. O tome je obaviješteno nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo financija i Vlada Republike Hrvatske.

– Protekom zakonskog roka od tri mjeseca nije pribavljeno niti jedno pozitivno očitovanje nadležnih te su Grad i Županija podnijeli tužbe pred Trgovačkim sudom u Varaždinu i Trgovačkim sudom u Bjelovaru – ističu.

Kažu da se odlukom koja je pred vijećnicima i skupštinarima odobrava sklapanje izvansudske nagodbe s Republikom Hrvatskom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, zastupanom po Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, u parničnim predmetima koje je kod Trgovačkog suda u Varaždinu i Trgovačkog suda u Bjelovaru pokrenuo Grad Koprivnica, u svojstvu tužitelja, protiv Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u svojstvu tužene, radi isplate potraživanja za troškove najamnine.

Ukupno potraživanje Grada u iznosu od 5,4 milijuna kuna, što je iznos glavnice bez pripadajućih zakonskih zateznih kamata i troškova, umanjeno je za iznos glavnice koji je nešto viši od 532.000 kuna te iznosi 4,9 milijuna kuna što se odnosi na iznos glavnice bez pripadajućih kamata i troškova. Ukupno utužena glavnica pred Trgovačkim sudom u Varaždinu iznosi 4,1 milijun kuna, a ona pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru iznosi nešto više od 789.000 kuna – objašnjavaju u Gradu.

S druge strane, iz Županije poručuju da njihovo ukupno potraživanje iznosi 10,1 milijun kuna, što je iznos glavnice bez pripadajućih zakonskih zateznih kamata i troškova.

– Ono je umanjeno za iznos glavnice od milijun kuna te iznosi 9,1 milijun kuna što se dakle odnosi na iznos glavnice bez pripadajućih zakonskih zateznih kamata i troškova. Ukupno utužena glavnica pred Trgovačkim sudom u Varaždinu iznosi 7,6 milijuna kuna, a ona pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru 1,4 milijuna kuna.

Iz Grada i Županije poručuju da se ovom izvansudskom nagodbom odriču zakonskih zateznih kamata u parničnim sporovima te troškova pojedinačnog parničnog postupka s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.

zatvori