Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO: EVERLONG MEMORIES Mihovil Maloča snove i priče pretvara u stvarnost kroz personalizirane knjige

Everlong memories Koprivničanca Mihovila Maloče mala je kreativna tvornica zanimljivih ideja od kojih neke još uvijek čekaju svoju realizaciju.

– Za sada Everlong memories stoji kao zaseban brend za usluge ilustriranja i grafičkog dizajna. Tu spada ilustriranje raznih vrsta: slikovnice, portreti, karikature, crtićaste grafike te grafički dizajn u smislu kreiranja logotipa, dizajn grafika za majice, etikete za pića, posjetnice, plakati, digitalni vizuali za društvene mreže i web bannere, pripreme za tisak i slično. Osim toga Everlong je i obrt za izvođačku umjetnost pa tako za Ludens teatar provodim dramske radionice, a želja mi je s vremenom kreirati edukativne kazališne predstave koje bi se izvodile po osnovnim i srednjim školama. Trenutno je ta ideja “na ledu” s obzirom na pandemiju koronavirusa – rekao je Maloča.

Dodao je da istovremeno razvija ideje za društvene igre koje bi se s vremenom trebale naći u ponudi na Everlong web shopa koji je trenutno u procesu izrade.

Ustupio Mihovil Maloča.

Ovaj 34-godišnjak na pokretanje vlastitog posla odlučio se nakon, kako kaže, završene srednje škole koja ga nije zanimala i studiranja na fakultetu koji ga nije zanimao. Ističe da je odlučio ići za onim što voli i želi, a ne za onim što drugi misle da je dobro za njega.

– Radije ću voditi skroman život radeći ono što volim nego “ganjati pare” radeći čitav život nešto što me ne zanima. Također sam htio biti sam svoj gazda. Nije ni to lako, ali draže mi je ljutiti se na samog sebe ako mi nešto na poslu ne ide – napominje Maloča koji je oduvijek bio kreativac, od malena je puno crtao, išao u glazbenu školu na klavir i pjevao u zboru.

Prisjeća se da je krajem osnovne škole upisao i tečaj slikanja, a istovremeno se pojavila i ljubav prema računalima.

– Zatim sam otkrio da mi ide i gluma koja me je toliko zaintrigirala da sam odlučio upisati glumačku akademiju. Završio sam elektrotehničku srednju školu te, nakon neuspjelog pokušaja upisa smjera glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, igrom slučaja upisao Ekonomski fakultet i odustao kao apsolvent jer sam shvatio da to nije ono što me zanima i što želim raditi u životu. Tijekom studentskih dana počeo sam se igrati u Photoshopu i malo po malo otkrivati što se sve tu krije. Malo sam digitalno crtao, malo po malo izučavao grafički dizajn. S vremenom sam počeo tu i tamo prijateljima raditi neke logotipe, dizajnirati plakate, pozivnice, vizitke i slično pa čak i jednu slikovnicu koja je teškom mukom nastala jer sam sve crtao koristeći miš i tipkovnicu – objašnjava Maloča.

Ustupio Mihovil Maloča.

Napominje da je nakon toga investirao u manji grafički tablet za digitalno crtanje i jedna prijateljica ga je angažirala da nacrta slikovnicu o mladom paru kojem će to biti poklon za vjenčanje.

– Nekako je tu počela cijela priča i ideja s personaliziranim slikovnicama. Kukavički sam sjedio na toj ideji i marinirao je godinama sve dok naravno još netko nije došao na istu ideju. Vidio sam da postoji nekoliko poduzeća koja se bave personaliziranim slikovnicama, ali ipak sam imao još jednu ideju više. Svi oni u ponudi imaju samo šablonske slikovnice u kojima se personalizacija vrši kroz prilagodbu boje kose, očiju i slično te promjenom imena likova u knjizi dok sam ja osim toga htio raditi i potpuno unikatne slikovnice izrađene prema željama i motivima klijenta – ističe Maloča.

Što se tiče personaliziranih slikovnica Maloča objašnjava da se radi o maksimalno personaliziranom poklonu u kojem su glavni likovi upravo njegovi klijenti, njihova djeca, nećaci, bake, djedovi, prijatelji, a sve nastaje po dogovoru.

Ustupio Mihovil Maloča.

– Klijenti mi pošalju nekoliko fotografija osoba, predmeta ili lokacija koje se budu pojavljivale u ilustraciji, dogovorimo stil crtanja, hoće li mi tekst napisati oni ili ga smišljam ja. Nije uvijek ni važno da otpočetka imaju ideju o radnji. Možemo zajedno pronaći neku temu koju primatelj slikovnice voli pa tako možda vaši malci mogu postati hrabri vitezovi koji moraju spasiti kraljevstvo od naizgled zlog čarobnjaka (koji se baš slučajno zove kao, a i podsjeća na čangrizavog tatu prije nego što popije jutarnju kavu) i u njihovoj avanturi im pomaže smotana šumska vila (koja isto tako slučajno nosi ime i izgleda kao mama koja ima sto poslova pa je uvijek u zbrci i ne zna što bi prije). A tema možda može biti i ilustracija neke zajedničke životne dogodovštine ili preslika dugog prijateljstva – pojasnio je Maloča.

Kaže da ga je bilo jako strah otvoriti vlastiti obrt, ali se uz puno podrške njemu dragih ljudi ipak ohrabrio i na kraju čitav proces otvaranja paušalnog obrta odradio vrlo jednostavno u rekordno kratkom vremenu od otprilike dva tjedna.

Ustupio Mihovil Maloča.

– S obzirom na to da je sve čime se danas bavim stečeno samouko teško je reći koliko dugo se time bavim. Počelo je sve to prije mnogo godina, crtanje od malena, grafički dizajn od studentskih dana, ali recimo da sam najkonkretnije znanje i najviše posla počeo odrađivati unazad pet godina. Prije nego li sam otvorio obrt, dvije godine radio sam dizajn i tisak u Lava centru kod naše drage Marice koja je ovih dana svima poznata kao moralni pobjednik Života na vagi – naglašava Maloča koji u slobodno vrijeme uživa u mnogim hobijima.
Amaterski se bavi glumom, svira gitaru i pjeva, piše pjesme i glazbu, bavi se sportskim penjanjem, voli čitati, igrati video i društvene igre.

Ovaj svestrani mladić inspiraciju za sve što radi pronalazi u svemu što ga okružuje.

– Svi smo okruženi inspiracijom čim se probudimo, samo je pitanje kako je tko primjećuje i u što kanalizira. Ovisno za što mi je potrebna tako je i primjećujem. Nekad mi je dovoljan jedan citat koji mi da ideju da napišem cijelu predstavu, jedan osjećaj da napišem pjesmu, jedan kadar iz serije koji mi posluži kao paleta boja za slikovnicu. Kad kreiram logotip volim se igrati s imenom brenda, poslom kojim se naručitelj bavi, malo pogledati dotične fotografije i uvijek se tu nađe neki interesantan element – zaključuje Maloča.


Portal Drava.info i Everlong memories poklanjaju jednom čitatelju ili čitateljici slikovnicu.

Sve što trebate učiniti je:

  • lajk na Drava.info
  • u komentaru na Facebook stranici ispod ove objave ostaviti jedno srce

Sretnog dobitnika ili dobitnicu objavit ćemo u subotu.

 

zatvori