Nedjelja, 12. svibnja 2024.

EKSPLOZIVNA ZABAVA Počeli pucati prije dozvoljenog vremena, prestravljeni psi bježali, no tome bi se već iduće godine trebalo stati na kraj

Od 15. do 26. prosinca zabilježena tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja i uporabe oružja i eksplozivnih sredstava, za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstva prijavljene dvije osobe, oduzeta su tri komada oružja, 27 komada streljiva i 30 komada pirotehničkih sredstava.

Iako je upotreba petardi i pirotehničkih sredstava dozvoljena građanima starijima od 18 godina tek od jučer pa sve do 1. siječnja 2021. godine, posljednjih su dana Koprivnicom odjekivale detonacije, a što potvrđuje i Policijska uprava koprivničko-križevačka.

I dok jednima ovakav način zabave predstavlja veselje, kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima ovo je veliki stres.

– Prošle godine uslijed pucnjave pobjeglo je 50-ak pasa, a neki su i nastradali. Tijekom jučerašnje večeri pobjegla su dva, ali su sretno vraćeni vlasnicima. Apeliramo na vlasnike, kada već do ovih koji pucaju ne dopire, da pripaze na svoje ljubimce – izbjegavate šetnju bez uzice, držite životinje u kući, dobro zatvarajte ulazna vrata, ako je potrebno spustite rolete, pojačajte glazbu i potražite pomoć veterinara – rekla je Nina Verčević, predsjednica Udruge Šinterice dobra srca.

Dodala je da nestanak životinje vlasnici prijave svom veterinaru, a izgubljenu ili pronađenu životinju s fotografijama mogu objaviti i u Facebook grupi Oglašavanje izgubljenih i pronađenih životinja – Koprivnica i okolica.

Ovakvi problemi mogli bi djelomično nestati iduće godine otkad se primjenjuje izmijenjeni Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Naime, Sabor je izglasao izmjenu kojom je zabranjena prodaja petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe te im nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 za osobne potrebe.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke potvrdili su da su se petarde i ostala pirotehnička sredstva koristila i prije 27. prosinca od kada je njihova upotreba dozvoljena.

– U provedbi akcije “Mir i dobro” od 15. do 26. prosinca na svom smo području proveli niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana – poručila je glasnogovornica Dijana Žagar.

Dodala je da su u tom razdoblju zabilježena tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja i uporabe oružja i eksplozivnih sredstava.

– Za dva počinjena prekršaja nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstva prijavljene su dvije osobe. Policijski službenici oduzeli su tri komada oružja, 27 komada streljiva i 30 komada pirotehničkih sredstava – objašnjavaju u policiji.

Napominju da je zabilježeno i jedno propucavanje vatrenim oružjem u stambenom objektu, a na sreću nisu zabilježena ozljeđivanja niti druge posljedice upotrebe pirotehničkih i drugih eksplozivnih ubojitih sredstava.

zatvori