Petak, 18. listopada 2024.

DRASTIČAN SKOK Broj pokopanih na koprivničkom groblju u prvih 20 dana prosinca skočio za 260 posto u odnosu na isto vrijeme lani

Prema podacima Stožera za civilnu zaštitu Koprivničko-križevačke županije tijekom prvih 20 dana prosinca na koprivničko-križevačkom području preminulo je 55 osoba s koronavirusom.

Iako još uvijek nemamo podatke Ureda državne uprave o broju preminulih, može se zaključiti da je smrtnost u prosincu bila velika, a tome u prilog govore i podaci koprivničkog Gradskog groblja Pri Svetom Duhu.

– Na gradskom groblju od 1. do 20. prosinca izvršena su 32 ukopa i četiri na prigradskim grobljima. U istom razdoblju lani održano je osam ukopa na gradskom i dva na prigradskim grobljima – rekla je Tanja Vukušić, direktorica Sektora zelene površine, groblja i tržnica u Komunalacu.

Dodala je da je od ukupno 36 ukopa prvih 20 dana prosinca, 20 bilo pogreba pokojnika umrlih s koronavirusom.

Vukušić je spomenula da prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite od 28. studenog na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni ne može biti prisutno više od 25 osoba.

Objasnila je i da se prema radnoj uputi za obavljanje pogrebnih poslova u uvjetima pandemije koronavirusa, koja se temelji na uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom obavljanja posljednjeg ispraćaja osoba preminulih s koronavirusom primijenjuje poseban postupak.

– U odarnicu se lijes ne odlaže i u odarnici se ne odvija niti jedan dio ceremonije. Ceremonija posljednjeg ispraćaja započinje kod grobnog mjesta. Pogrebno poduzeće dovozi pokojnika do mjesta ukopa. Najuža obitelj, glazba i predstavnik vjerske zajednice čekaju kod grobnog mjesta, uz obaveznu primjenu zaštitne maske. Za vrijeme trajanja ispraćaja mora se održavati propisani međusobni razmak. Nakon ceremonije ispraćaja grobno mjesto i vozilo u kojem je dopremljen pokojnik dezinficira se dezinfekcijskim sredstvom – istaknula je Vukušić.

Napomenula je prilikom postupanja s lijesom u kojem je preminuli kojem je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenici prilikom ispraćaja obavezno koriste jednokratne rukavice, zaštitne naočale, zaštitne maske FFP2 ili FFP3 i jednokratno zaštitno odijelo.

Slušaj uživo
zatvori