Nedjelja, 13. listopada 2024.

VIDEO: POČELA AKCIJA ‘MIR I DOBRO’ Najbolja preventiva od ozljeda je uopće ne posegnuti za pirotehnikom

Upotreba pirotehničkih sredstava druge i treće kategorije dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja. 

‘Mir i dobro’ naziv je akcije koju policija već tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručuju da se akcija provodi radi sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija se provodi od 15. prosinca ove godine pa sve do 10. siječnja 2021. godine.

U policiji napominju da će se zbog epidemioloških mjera velikim dijelom smanjiti okupljanja na javnim mjestima, no da time neće nestati i opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava. Savjetuju građanima da ne poklanjaju djeci, a ni drugima, nešto od čega bi mogli stradati.

– Nemojte davati djeci sredstva koja nisu za njihov uzrast. Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, ako ih i vi koristite. Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje – ističu u policiji.

Dodaju da petarde nisu igračke te da su iste najčešće uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju.

– Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi – istaknuli su u policiji.

Dodaju da građani pirotehnička sredstva kupuju samo u ovlaštenim prodavaonicama.

– Pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja – naglašavaju u policiji.

Spomenimo da su kazne za one koji bacaju petarde na životinje, u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, jako velike i penju se do vrtoglavih 30.000 kuna.

Dodajmo i da je upotreba pirotehničkih sredstava druge i treće kategorije dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

– Najbolja preventiva je uopće ne posegnuti za pirotehnikom i drugim eksplozivnim i ubojitim sredstvima. Blagdani se mogu proslaviti i drukčije, ljepše, ugodnije i prije svega svečanije – zaključuju u policiji.

Slušaj uživo
zatvori