U općoj populaciji Podravine i Prigorja potvrđena su 152 nova slučaja bolesti COVID-19, poručili su iz Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Napominju da su tijekom jučerašnjeg dana izuzeta ukupno 323 uzorka iz opće populacije, svi su obrađeni u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a dio nalaza još se očekuje tijekom današnjeg dana.

– Na našem području trenutno su aktivna 603 slučaja bolesti, 72 osobe su ozdravile, a na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba. U Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek preminule su dvije osobe starije životne dobi (rođene 1933. i 1936. godine) s pozitivitetom na koronavirus koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1.858 slučajeva bolesti COVID-19 – objašnjavaju u stožeru.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava, članovi epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na građane da ako netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

– Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19 i imaju jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao “vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve” putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine. – objašnjavaju u stožeru.

Članovi stožera apeliraju na sve sugrađane da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira na to imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju fizičku distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.