Ponedjeljak, 10. lipnja 2024.

Sjajni rezultati: Nemčići zauzeli prva tri mjesta na online natjecanju MathFactor Europe 2020. 

Učenici koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” postigli su odlične rezultate na online natjecanju iz matematike MathFactor Europe 2020.

Ava Magdić pobijedila je konkurenciju svojim radom “Hexagons in nature” osvojivši 1. mjesto, dok je Petar Šajfar bio odmah iza nje na 2. mjestu s radom “Multiplying with number 9”. Oboje su sudjelovali u dijelu natjecanja za učenike od 9 do 13 godina.

Na istom natjecanju, ali u kategoriji od 14 do 18 godina, Matko Stanić je s radom “Friendly numbers” osvojio odlično 3. mjesto.

– Važno je za naglasiti da su ovi učenici bili među najmlađima u svojim kategorijama te su prvi puta nastupili na ovom natjecanju – poručili su iz koprivničke škole.

Inače, u proljeće 2020. godine u grčkom Solunu trebao je biti održan Euromath&Euroscience 2020. Riječ je o natjecanju na kojem sudjeluju učenici od 9 do 18 godina u raznim kategorijama, a ujedno je i konferencija na kojoj radionice i predavanja drže prijavljeni učitelji, profesori te ostali sudionici iz raznih zemalja poput SAD-a, Meksika, Irana i svih dijelova Europe.

Iz Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”, u suradnji s Udrugom mladih koprivničkih matematičara, na ovom događaju trebalo je prisustvovati devet učenika pod vodstvom mentora Hrvoja Šelimbera. Učenici su imali prijavljene radove u dvije kategorije u kojima je bilo potrebno povezati matematiku sa svakodnevnim životom, a sve je trebalo prezentirati na engleskom jeziku.

– Svi su marljivo usavršavali svoje nastupe i radove te se pripremali za put. Međutim, kao i mnoge druge planirane događaje i aktivnosti, tako su i organizatori u Grčkoj bili primorani otkazati ovu konferenciju zbog epidemije koja je zahvatila cijeli svijet. Prema riječima učenika, veselili su se nastupu na konferenciji za koju su se tjednima pripremali uz pomoć svoje obitelji, učitelja i prijatelja kako bi sve prošlo u najboljem redu – napisali su iz Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” i dodali:

– Malo im je ipak žao što nisu osobno mogli ići u Grčku kako bi vidjeli razne znamenitosti, upoznali nove ljude iz raznih krajeva svijeta i iskusili sve uživo. Međutim, kad su saznali rezultate online natjecanja bili su oduševljeni i sretni jer im se trud isplatio te svakako imaju želju ponovno sudjelovati na ovakvom tipu natjecanja. Vjerujemo kako će biti još prilika da Nemčići osobno pokažu svijetu što sve mogu. No, i na ovaj način ostvarili su odlične rezultate koji će im sigurno biti poticaj da i dalje tako nastave. Čestitke Avi, Petru i Matku, ali i ostalim sudionicima ovog natjecanja.

zatvori