Nedjelja, 13. listopada 2024.

NOVE MJERE Jakšić: Raste potpora za novorođeno dijete, poduzetnicama početnicama osiguravamo besplatan vrtić

Potpora za novorođeno dijete iznosit će 2.000 kuna umjesto dosadašnjih 1.500, a poduzetnice početnice u prvoj godini imat će pravo na besplatan vrtić.

Rekao je to Dravi.info koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da Grad Koprivnica zapravo ima jedan cijeli set mjera koje se mogu okarakterizirati kao demografske.

– Imamo jednu od najnižih cijena vrtića, a zahvaljujući dadiljama i vrtićima sva djeca u Koprivnici imaju svoje mjesto. Zatim, svi naši osnovnoškolci dobivaju besplatne bilježnice, radne bilježnice, udžbenike, a tu su i dodatni programi u školama od robotike, rada s darovitima učenicima. Tu su i učeničke i studentske karte te stipendije za sve naše redovne studente – istaknuo je gradonačelnik.

Što se tiče novih mjera za mlade obitelji, jedna od njih se odnosi na poduzetnice koje tek pokreću svoj biznis.

– One će u prvoj godini imati besplatan vrtić za svoju djecu. Do sada smo imali model po kojem je prvo dijete išlo u vrtić po punoj cijeni, na drugo se ostvarivao popust od 50 posto, a za treće dijete je bio popust 100 posto, ako djeca idu u vrtić. Tu odluku mijenjamo tako da sad nema veze je li drugo ili treće dijete, škola, vrtić, faks, nego jednostavno s obzirom na broj djece tako idu i ovi popusti na cijenu vrtića – objasnio je Jakšić.

Spomenuo je i model kupnje zemljišta po povoljnijim cijenama za mlade obitelji.

– Model koji smo proizveli, odnosno osmislili u zoni Cvjetna pokazao se kao pun pogodak, naravno zahvaljujući i APOS-u koji tamo gradi urbani dom za šest koprivničkih mladih obitelji. No, tu su bili i poticaji za kupovinu zemljišta u samoj zoni Cvjetna gdje je bilo moguće po određenim parametrima ostvariti velike popuste čak i do 80 posto na cijenu zemljišta. Sretni smo s obzirom na interes obitelji koje tamo vrlo skoro počinju graditi svoje domove – istaknuo je gradonačelnik i napomenuo da se takav model očekuje i u zoni Podolice gdje će mlade obitelji moći ostvariti velike popuste koji idu do 80 posto na punu cijenu.

– Zahvaljujući školi, ali i tim gradilištima dobit ćemo jedan novi kvartić u tom dijelu grada – zaključio je Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori