Srijeda, 16. listopada 2024.

Na farmi tovnih purana potvrđena ptičja gripa podtipa H5N8

Ptičja gripa podtipa H5N8 potvrđena je jučer, u srijedu, na farmi tovnih purana. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o farmi purana u Delovima, naselju u Općini Novigrad Podravski.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su kako će se daljnjim laboratorijskim pretragama, koje su u tijeku, utvrditi u koju skupinu patogenosti virus pripada, odnosno je li virus visoko ili nisko patogen.

Riječ je o srodnom virusu puno poznatijeg H5N1 virusa koji može prijeći na čovjeka. Za razliku od H5N1, otkriveni virus na farmi u našoj županiji do sada nema potvrđen zoonotski potencijal, odnosno da može prijeći s životinja na ljude.

– Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu sumnjaju da se radi o visoko patogenoj influenci ptica.

Navode kako su od 1. siječnja do 18. studenoga ove godine potvrđeni brojni slučajevi visoko patogene influence ptica u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8.

Podsjetimo, upravo je ovaj tip virusa 2017. godine bio razlog uginuća labudova na Šoderici.

>>Sve što morate znati o pojavi ptičje gripe na Šoderici

Slušaj uživo
zatvori