Nedjelja, 13. listopada 2024.

Marina Njerš i Mirna Kovačić ponosne na svoje nagrade za Svjetski dan učitelja

Koprivničanke Marina Njerš i Mirna Kovačić jedne su od najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnica u školskoj godini 2019./2020. koje je odabralo Povjerenstvo za nagrađivanje Ministarstva znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja.

Marina Njerš radi kao profesorica u Gimnaziji Fran Galović, asistentica je na Sveučilištu Sjever i voditeljica vijeća nastavnika matematike Koprivničko-križevačke županije. Autorica je udžbenika iz matematike za srednju školu kao i velikog broja materijala vezanih za odgoj i obrazovanje za isti predmet. Radila je u stručnoj radnoj skupini za državnu maturu, nove kurikulume, snimala video lekcije i bilo je još dosta toga čime je upotpunjavala odgojno-obrazovno područje iz matematike.

– Nagrada mi puno znači jer prosvjeta inače nije popularna i toliko priznata u društvu, a kada sam dobila nagradu osjećala sam se odlično jer je moj rad bio prepoznat od strane struke – kazala je Njerš.

Dodala je kako je raditi u situaciji epidemije koronavirusa dosta teško.

– Sretna sam jer radim s učenicima u razredu i što smo još uvijek u kontaktnoj nastavi, a ne online. U proljeće kada smo radili nastavu na daljinu s učenicima je bilo dosta teško uspostaviti kontakt i odraditi sve sadržaje koji su bili potrebni prema planu, programu i kurikulumu. Taj osobni kontakt s učenicima je izostao. Bila sam razrednica maturantima i oprostili smo se online što nije bilo onako odgovarajuće kako bi to bilo da smo bili uživo na nastavi – objasnila je profesorica.

Istaknula je kako je nekim učenicima bilo dobro tijekom nastave na daljinu jer su mogli formirati radni dan onako kako žele.

– Učenici Gimnazije Fran Galović mogli su izvršavati svoje obaveze u bilo koje doba dana što je njima odgovaralo jer su mogli planirati svoj radni dan. No, i oni su negodovali iz istih razloga iz kojih i mi profesori jer su osjećali da njihovo znanje nije takvo kakvo bi bilo da se nastava odvijala uživo, a i nedostajali su im prijatelji te sve ono što škola nudi – zaključila je Njerš.

Druga nagrađena koprivnička obrazovno-odgojna djelatnica je Mirna Kovačić koja predaje geografiju i povijest od petog do osmog razreda u Osnovnoj školi Đuro Ester. Uz to je koordinatorica Erasmus projekta, držala je predavanja i edukacije na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini za stručne članke koje je objavila za izradu digitalnih materijala, radi s darovitim učenicima i sudjeluje na međunarodnim projektima.

– Velik dio posla koji učitelj obavlja, a koji se nagrađuje od strane Ministarstva u stvari je izvan tog redovnog posla. Vjerujem da su ljudi koji su izrađivali kriterije krenuli od činjenice da je nastava dio redovnih obaveza učitelja i da se očekuje da bude korektno izvođena, a za sve ostale aktivnosti poput rada na projektima, pripremanje učenika za natjecanja i predavanja na državnoj ili međunarodnoj razini je logično da budu dodatno nagrađene – kazala je Kovačić.

Ova nastavnica je bila nagrađena i prošle godine pa joj se sreća ove godine udvostručila. Napomenula je kako je ove godine bila još veća konkurencija pa je još više sretnija i ponosnija.

– Uvijek je lijepo čuti kada vas netko pohvali. Jako mi je vrijedno priznanje i kada me kolege ili ravnateljica iz škole pohvali, a priznanje koje dolazi od Ministarstva s državne razine, naravno da je kruna moje dosadašnje karijere i daje mi vjetar u leđa – istaknula je nagrađena nastavnica.

Dotaknula se nastave u ovoj situaciji pandemije koronavirusa i kazala kako su se uvjeti održavanja nastave izmijenili.

– Nosimo maske u učionicama i skraćeni su nam sati. Sada traju 40 minuta što nama koji sadržajno imamo vrlo velik nastavni plan i program ponekad predstavlja i problem. Ukinuti su odmori kako bi se skratila nastava i kako bi se škola dezinficirala za poslijepodnevnu smjenu. Učenici u školsku kuhinju idu pod satom. Svaki razred u školi ima svoj termin pa i to na neki način remeti izvođenje nastave, no svi smo svjesni da je to nužnost i važno da bi se nastava održala uživo pa je to zapravo skromna cijena koju trebamo platiti – objasnila je Kovačić.

Što se tiče online nastave, najviše ju zabrinjava to što su učenici tijekom nje slabije usvojili gradivo. Kazala je kako se događalo da su s jedne strane sve nastavne teme obrađene i svi ishodi ispunjeni, no stvarna je situacija pokazivala nešto sasvim drugo.

– Kada smo prošle školske godine bili u online nastavi tijekom prvih tjedan dana velik dio učenika bio je sretan zbog slobode jer su si samostalno mogli organizirati dan, ali u sljedećim tjednima je mnoge pogodio hladan tuš jer su vrlo brzo spoznali da se odgovornost na učenje prebacila na njih same. Većina ih se susrela s problemom vezan uz motivaciju za rad. Morali su biti mnogo odgovorniji i snalaziti se s brojnim sadržajima koji su im nastavnici postavljali na digitalnim platformama. Teško je očekivati da će učenici koji su različitih sposobnosti sve zadatke rješavati bez ikakvih poteškoća i na vrijeme tijekom online nastave. Ono što nam je bilo najproblematičnije je to kako objektivno procijeniti što je od materijala koji su poslali učenici njihov samostalan rad, njihovih prijatelja, a što njihovih roditelja – rekla je nastavnica Kovačić.

Sada kada su učenici na nastavi u školama pod maskama i novim pravilima, kaže kako su se dobro snašli i nastava teče na zadovoljavajućoj razini.

Za sebe kaže kako je zaljubljenica u svoje predmete i uvijek se trudi da njezin nastavni sat bude jedna priča koja ima uvod, zapet i rasplet te da ima intriga i zanimljivosti.

– Mislim da je preduvjet dobrog učitelja velika ljubav prema predmetima koje predaje. Trudim se što više uključiti učenike u nastavni proces. Važno mi je da ih potaknem da izraze svoj vlastiti stav i da ga pokušaju argumentirati – zaključila je ona.

Slušaj uživo
zatvori