Utorak, 26. ožujka 2024.

LIVADA KAO METAFORA Samostalna izložba Maše Bajc od subote u AK galeriji

U koprivničkoj AK galeriji ove subote u 20 sati otvara se samostalna izložba fotografkinje Maše Bajc “Priroda stvari”.

Kako poručuju organizatori, odrednica ovog rada u nastajanju (2018. – 2020.) je prostor livade koja je sjecište prirodnog prostora s urbaniziranom periferijom grada Čakovca.

– Autorica, hodajući, kontinuirano istražuje livadu u susjedstvu te ju koristi kao metaforu kako bi zabilježila odnos zajednice prema prostoru i pejzažu. Rad se sastoji od serije fotografija i teksta – objašnjavaju.

Voditeljica programa AK galerije Tanja Špoljar opisala je ovu čakovečku fotografkinju kao jednu vrlo zanimljivu umjetnicu srednje generacije.

– Dosta kasno počela se baviti umjetnošću, predaje fotografiju na akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, vodila je razne fotografske radionice, izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu – istaknula je Špoljar.

Autorica fotografijama bilježi predmete uočene tijekom šetnji: odbačene predmete prirodnog i umjetnog porijekla, ali i prirodne pojave i mijene. Istražuje tragove i nepoznanice i svijet koji ostavlja te tragove, stvari koje se bacaju i spaljuju, stvari koje su nekad nešto značile.

– Uzima tu jednu crnu pozadinu i nosi ju sa sobom na livadu. Zatim izdvaja taj predmet koji pronalazi te ga fotografira, tako da na tim fotografijama ne vidimo sami kontekst livade, već vidimo samo jedan izdvojeni predmet koji vrlo često ni ne znamo što je bio i čemu je služio. Umjetnica izlaže i neke zapise, odnosno rečenice koje je bilježila u komunikaciji s ljudima koje je sretala šetajući livadom – objasnila je Špoljar.

Spomenimo i da će se otvorenje održati u vanjskom prostoru, a u galeriju će moći ulaziti četvero ljudi odjednom.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca od ponedjeljka do petka od 17 do 19 sati i subotom od 11 do 13 sati.

zatvori