Subota, 20. travnja 2024.

KAZALIŠTE U DOBA KORONE Sven Šestak: Radimo na novoj predstavi, premijeru očekujemo uskoro

Koronavirus ove je godine značajno utjecao na osobni, ali i društveni život kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Pandemija je pogodila brojne djelatnosti među kojima je i kazališna djelatnost. Tim povodom porazgovarali smo sa Svenom Šestakom, osnivačem i izvršnim producentom koprivničkog Ludens teatra, o trenutnom stanju, ali i o planovima za budućnost.

Šestak je istaknuo kako trenutno rade na novoj predstavi za koju se nadaju da će uskoro ugledati svjetlo dana, odnosno imati svoju premijeru.

– Vrlo smo blizu završnice predstave koja će se zvati Potonuće Titanika ili samo Titanik. Još ćemo vidjeti kako ćemo ju nazvati, no to su sitnice na kojima još radimo. Radi se o tekstu Johna Fiskea, a riječ je o vrlo zanimljivoj komediji koja govori o dva nadri glumca koji pokušavaju napraviti kazališnu predstavu o Titaniku. Pritom žele dobro zaraditi, a nemaju ništa što im je potrebno za napraviti predstavu – kazao je omiljeni koprivnički glumac.

Šestak je istaknuo kako predstavu pripremaju Janko Rakoš i on, pod režijskom palicom Ivana Penovića. Za glazbu je zadužen Mario Mirković, dok je za svijetlo odgovoran Zdravko Stolnik.

Unatoč koronavirusu, godina je počela odlično

Iako je trenutno stanje s epidemijom koronavirusa sve gora, godina je počela obećavajuće.

– Početak ove godine bio je sjajan, ali tada je sve stalo. Imali smo vrlo uspješnu premijeru predstave Kraljevstvo moje za početnike. Predstava je odlično prošla u Koprivnici, ali i u drugim mjestima gdje smo sve igrali. Problem je nastao kod „novog normalnog“ za koje smatram da bi bilo bolje da ga zovemo „privremeno normalno“ jer se svi nadamo da će se stvari vratiti na staro – kazao je.

Dodao je kako je predstava s obzirom na sve okolnosti imala popriličan broj igranja.

– Imali smo zagrebačku premijeru, nakon čega su uslijedile tri zagrebačke izvedbe. Nakon toga igrali smo od Sesveta i Nove Gradiške preko Opatije i Crikvenice pa sve do Karlovca, ali i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske – istaknuo je Šestak i naglasio da su imali tek jedno otkazivanje ove godine i to sada u studenom.

U vrijeme lockdowna činilo se da je kraj

Nakon odličnog početka godine, uslijedio je lockdown tijekom kojega, Šestak ističe, nije bilo ničega.

– Mnoge djelatnosti uključujući i kazalište su stale. Tada nije bilo predstava, ali ni proba. Apsolutno ničega, u tom je trenutku to izgledao kao kraj. Sredinom proljeća, ako se ne varam, polako su se stvari počele otključavati. Tada smo počeli raditi – rekao je Šestak.

Što se tiče obima rada ove godine, naglašava da je on smanjen.

– Potrudili smo se da opstanu svi programi koji su išli kada je sve bilo u redu. Uspjeli smo sve održati osim našeg programa Vikend amaterskog kazališta. To ne znači da dramski studio nije radio. On je radio i sad radi – rekao je Šestak.

Unatoč epidemiji, Šestak napominje da je održano Ljeto u Ludensu, a izvedeno je i nekoliko predstava koje je koprivnička publika odlično prihvatila.

– Tijekom ljeta bilo je publike, svi smo nekako bili puno bezbrižniji. Međutim kad su se početkom rujna predstave vratile u dvorane, osjetio se drastičan pad. Ne mislim na interes javnosti, već na same mjere koje su dovele kazališta do toga da mogu imati tek trećinu posjetitelja od svog punog kapaciteta – naglasio je.

I dalje je veliki interes javnosti za kulturu, ali zdravlje je na prvom mjestu

Istaknuo je da su smanjeni kapacitet i oprez posjetitelja rezultirali time da u publici u prosjeku ima čak manje od trećine gledatelja nego inače.

– Vjerujem da je i dalje veliki interes javnosti za kulturom, no zdravlje je na prvom mjestu. Ljudi su malo oprezniji, ne izlaze toliko, čuvaju se, što je razumljivo. Predstava nema onoliko koliko bi ih u normalnom vremenu bilo, ali ih ima. Predstavu koja je trebala biti 26. studenog bili smo prisiljeni otkazati jer je glumac predstave morao u samoizolaciju, tako da smo ju odgodili za vrijeme poslije Nove godine – istaknuo je Šestak te kazao kako će posljednju predstavu ove kalendarske godine koprivnička publika moći pogledati 18. prosinca, a riječ je o gostujućoj predstavi kazališta iz Velike Gorice.

Što se tiče aktualne godine, Šestak smatra da je bolje o njoj i ne govoriti.

– Dogodila se ta pandemija, izbrisati ju ne možemo. Njene ćemo posljedice osjećati jako dugo. Nekako moramo iz ovoga svega probati izvući iskustvo, vidjeti što se sve dogodilo, kako smo reagirali na određene situacije. Moramo se pripremiti za eventualne neke nove situacije, ne daj Bože nove pandemije. Uglavnom moramo izvući nekakvo iskustvo – objasnio je Šestak.

Ipak, nada se da će se sve vratiti u normalu.

– Nije realno planirati neko povećanje obujma posla, bit ćemo zadovoljni ako sve vratimo tamo gdje smo stali. A to znači da naš dramski studio normalno radi, da gostujemo s predstavama, radimo premijere predstave, organiziramo Vikend amaterskog kazališta, Ljeto u Ludensu te naravno dovodimo predstave – zaključio je.

zatvori