Petak, 27. rujna 2024.

Jelena Premec prva je koprivnička pripovjedačica priča

Jelena Premec dugi je niz godina zaposlena kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću Tratinčica.

Proteklih godinu dana pohađala je neformalni studij pripovijedanja u Zagrebu koji je upisala kako bi usavršila vlastite pripovjedne tehnike, izgradila pripovjedni stil i stekla titulu samostalne pripovjedačice. Uz Jelenu, još je sedam pripovjedača u Hrvatskoj steklo ovu važnu titulu. Završni rad s temom kreativnog pripovijedanja Ivice i Marice obranila je u rujnu ove godine u vrtiću uz prisustvo svojih mališana. Na studiju neformalnog pripovijedanja naučila je posebnu tehniku pripovijedanja priča uz vodstvo Jasne Held, najpoznatije hrvatske pripovjedačice, te se upoznala s važnošću pripovijedanja za razvoj djece, ali i odraslih.

Danas iskusno pripovijeda djeci i odraslima raznovrsne priče, a najviše bajke, od kojih su joj najdraže hrvatske narodne bajke. Pripovijeda bez tekstualnog predloška, a za svako pripovijedanje mora se dobro pripremiti kako bi uvukla slušatelje u svijet priče i pomogla im da kroz priču riješe svoje probleme, sumnje, razviju maštu i opuste se.

Iznimno joj je važna korelacija dramske igre i samog pripovijedanja priče, a u pripovijedanje nastoji unijeti dramske elemente kojima pobuđuje pažnju slušatelja. Jelena već neko vrijeme u vrtiću ima kutić za pripovijedanje priča u kojemu svoje vrtićarce svakodnevno razveseljava novim pričama. Kutić prilagođava godišnjem dobu i prigodi, a djeca jedva čekaju nove priče.

Naposljetku, Jelena je istaknula da bez potpore svojih kolegica te psihologinje Paule Kuharić i ravnateljice Ide Šipek ne bi mogla završiti ovaj studij i postati certificirana pripovjedačica priča. U planu joj je pokrenuti niz programa pripovijedanja za djecu i odrasle u Koprivnici zato što su priče danas ljudima potrebnije nego ikada prije. U ovom izazovnom razdoblju važno je probuditi maštu, putovati duboko u sebe i pronaći svoj mir uz pomoć priče. Napisala je tekst za slikovnicu koju će uskoro objaviti, a osmislila je i niz autorskih priča. Diljem Europe pripovijedanje je prepoznato kao jedan oblik umjetnosti, a kod nas će ono, zahvaljujući pripovjedačici Jeleni, tek zaživjeti.

Tekst nastao u sklopu izrade Koprivničkog Godišnjaka.

Slušaj uživo
zatvori