Nedjelja, 19. svibnja 2024.

JAVNA AKCIJA Nasilje nije privatni problem žena žrtava nasilja

Javna akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održat će se sutra na đurđevačkoj tržnici od 10 do 12 sati u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s partnerskom udrugom HERA.

Akcija će se održati u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi više od 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava se u znak sjećanja na 25. studenog 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

– Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja – zaključuju organizatori.

Dodaju da će tijekom javne akcije građani/ke moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

zatvori