Petak, 26. travnja 2024.

IGRA STAKLENIH PERLI U Galeriji Koprivnica izložba o staklu koje priča muzejske priče

Interdisciplinarna izložba muzejskih predmeta oblikovanih u staklu koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Koprivnice naziva “Igra staklenih perli” održat će se u izložbenom prostoru Galerije Koprivnica od 6. studenoga 2020. do 10. siječnja 2021. godine.

U muzejskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti, više kustosice i koautorice izložbe Draženke Jalšić Ernečić, izložba će predstaviti 100 muzejskih predmeta koje su tijekom proteklih 75 godina postojanja koprivničkog muzeja, od 1945. godine do danas, prikupljeni u neke od 50-ak zbirki Muzeja grada Koprivnice. Predmete su odabrali i obradili kustosi muzeja koji su ujedno i koautori izložbe i tekstova u muzejskom katalogu: Robert, Čimin, Ivan Valent, Dražen Ernečić, Ana Škvarić, Maša Zamljačanec, Draženka Jalšić Ernečić, Vesna Peršić Kovač, Marija Mesarić i Helena Kušenić.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

– Upravo na primjeru 100 predmeta iz muzejskog fundusa ova izložba istražuje i predstavlja staklo kao materijal, inspiraciju, predmet svakodnevne upotrebe te načine upotrebe i običaje u kontekstu stručnih i znanstvenih istraživanja arheologije, etnologije, povijesti, fotografije, lijepih i primijenjenih umjetnosti te primarne muzejske zaštite, čuvanja i restauracije staklenih predmeta. Staklo kao materijal u muzejskim zbirkama nositelj je podataka i muzejskih priča o najrazličitijim predmetima i načinu njihove upotrebe. Ovisno o vrsti i namjeni muzejskog predmeta, kontekst omogućuje različitu vrstu čitanja i interpretacije. Razvojem muzejske struke, procesa istraživanja i zaštite muzejskih predmeta od stakla, muzejska struka razvila je različite metodologije dokumentiranja, zaštite, prezentacije i pričanja muzejske priče – ističe Jalšić Ernečić.

Ravnatelj Čimin napominje da su ovom izložbom načinili iskorak i jednu izložbu oformili ne oko jedne zbirke već oko materijala kao zajedničke odrednice.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

– Tako je staklo, naoko krhko i profinjeno, skupocjeno i rijetko, ali kada se uđe u povijesnost njegove biti tada je moguće ispričati eseje o njegovoj širokoj uporabi od prve pojave prije više tisuća godina. Danas je ono neizostavni materijal u suvremenom životu, koji svakodnevno nebrojeno puta dodirujemo na pametnim telefonima ili nas štiti u automobilu na putu na posao. Postalo je neprimjetno neizbježan dio naših života. Nekada nije bilo tako, a 100 predmeta koji se predstavljaju ovom izložbom pokazat će kako se i kada staklo kao materijal koristilo u Podravini. Među svima njima nekako se izdvaja upotreba staklene podloge u naivnoj umjetnosti, odnosno tehnici slikanja uljem na staklu kao nematerijalnom dobru Republike Hrvatske i posebnost koja je svojstvena upravo našem kraju. Muzeološki i kataloški izložba je realizirana prema najvišim muzejskim standardima u kojoj su sudjelovali baš svi muzealci – svi do jednoga (njih 16), svaki u svom djelokrugu – zaključuje Čimin.

Spomenimo da je izložba organizirana u povodu Dana grada Koprivnice, a ostaje otvorena do 10. siječnja 2021. godine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, dan otvorenja je petak 6. studenoga, cijeli dan, od osam do 18.00 sati.

Dodajmo da je projekt realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Koprivnice.

zatvori