Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO U Rasinji otvorena 19. samostalna izložba slika Marije Stipan

Općina Rasinja i Udruga “Podravska gruda”, organizator izložbe, jučer su, u četvrtak, otvorili 19. samostalnu izložbu slika Marije Stipan.

Izložba je organizirana u općinskom Centru za kulturu, tradiciju i edukaciju u Rasinji u galeriji “Podravske grude”, ali bez posjetitelja.

Marija Stipan slikarstvom kao hobijem bavi se od ranog djetinjstva, a ozbiljnije se slikanjem i izlaganjem počela baviti od 1995. godine. Najčešće slika uljem na platnu, akrilikom i akvarelom. Samostalno je izlagala 18 puta, a izlagala je i na stotinjak skupnih izložbi diljem Hrvatske te u Sloveniji i Mađarskoj. Članica je Molvarskog likovnog kruga iz Molvi, Likovne sekcije Podravka 72 iz Koprivnice te Udruge Peski-Art Đurđevac. U ovih 25 godina bavljenja slikarstvom postala je poznata i prepoznatljiva po pejzažima rodnih Molvi, tipično podravsko-prigorskih krajolika, mističnih prikaza šuma i akvarela dravskih izmaglica.

S obitelji živi u Koprivnici, ali je putevi često odvedu do rodnih Molvi i rijeke Drave gdje nalazi inspiraciju za svoje umjetničko izražavanje.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić o radu slikarice kaže kako ona stvara izvan repertoara oblika podravske naive.

– Tanahnošću udara cvijeće u travi kroz crvenilo, makovi su dinamični treptaj u dekorativnosti cjeline, suprotno tome širina poteza adekvatna je širini pejzaža koja privlači Mariju. Po stilskoj odrednici Marija Stipan najbliža je poetskom realizmu – ističe Špoljarić.

Zainteresirani će moći, uz najavu na broj mobitela 098691940 i poštivanje epidemioloških mjera, razgledati izložene slike svaki dan od 20. studenog do 20. prosinca.

zatvori