Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: TRADICIONALNA SMOTRA Koprivnička zimska služba spremna za zimu

Tradicionalnom smotrom koprivničke zimske službe i službeno je označen početak sezone zimskog održavanja cesta na području grada.

Na smotri su sudjelovali Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, i njegova zamjenica Ksenija Ostriž, zatim Nedjeljko Potroško, direktor Kominga, Ksenija Kancelak, voditeljica zimske službe, i Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo.

Jakšić je istaknuo da je smotra zimske službe postala tradicija.

– Ove godine smo još spremniji nego prošlih godina. Brinemo o 250 kilometara cesta, 105 kilometara pješačko-biciklističkih staza, 25 kilometara nogostupa i 452 prometna prijelaza. Sve te površine bit će očišćene u rokovima, kada i ako dođe do snježnih padalina – istaknuo je Jakšić.

Gradonačelnik je naglasio da je početni budžet, kao i proteklih godina, dva milijuna kuna.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prema potrebama taj iznos će se povećati. Sve ovisi o tome kakva će biti zima. Uz to apelirao bih na sve naše sugrađane da kada počne padati snijeg da sami počiste ispred svojih ulaza. Naučili smo kroz protekle godine da naša zimska služba uvijek u određenom periodu od pola dana ili dan obiđe sve pješačko-biciklističke staze i ulaze u kuće i stave ih u normalnu situaciju za prometovanje – rekao je gradonačelnik.

Potroško je kazao da zimska služba raspolaže s pet kamiona, 10-ak traktora te je uz to u pripremi i 300 tona soli i 150 kubika sipine za prvi nalet.

– Ako je normalna zima, nama je za jedan nalet potrebno oko 60 tona soli, odnosno 20 kubika sipine. To nam je dovoljno za prvih nekoliko sati savladavanja snijega. Naglasio bih da služba s ralicama izlazi nakon 10, odnosno 15 centimetara snijega, a prije toga radimo samo posipavanje tako da građani ne budu nestrpljivi ako ralice nisu odmah na cesti. Kada posipamo sol i sipinu nije dobro da odmah izlazimo kako bi sol učinila svoje – istaknuo je Potroško.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako postoje tri prioriteta – prvi su glavne ulice koje moraju biti prohodne tijekom padalina.

– Nakon toga dolazi drugi prioritet, a to su ulice koje moraju biti prohodne pet do osam sati po prestanku padalina. Tako je i s ulicama trećeg prioriteta. Unatoč tome pokušavamo sve ulice držati prohodnima već tijekom padanja snijega – zaključio je Potroško.

Kancelak je pak zamolila građane da se pridržavaju svih propisa tijekom zimskih uvjeta i da ne ostavljaju svoja vozila na parkiralištima i cestama gdje nije predviđeno parkiranje kao što su primjerice pješačko-biciklističke staze i nogostupi.

 

Smotra zimske službe Grada Koprivnice

Objavljuje Drava.info u Nedjelja, 15. studenoga 2020.

 

zatvori