Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Dr. Devčić: Bolnica uvodi brze testove na koronavirus, unatoč zaraženom osoblju, spremni smo za povećan priljev pacijenata

U Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek ovog vikenda uvode se brzi antigenski testovi na koronavirus za simptomatske bolničke pacijente i to pogotovo kod akutnih prijema u bolnički sustav za pacijente koji osim vodeće dijagnoze imaju i COVID-19 simptome.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić rekao je da je cilj ovog uvođenja brža protočnost pacijenata i rasterećenje laboratorija, odnosno PCR testiranja.

– Brzi test nam pomaže i to pogotovo ako je pozitivan kako bi se taj pacijent vrlo brzo nakon zbrinjavanja akutne problematike po svim protokolima za covid pacijente, mogao staviti u izolaciju. Rezultat se dobije vrlo brzo, u roku sat vremena. To će nam u mnogome povećati sigurnost sustava odnosno da puno prije detektiramo i trijažiramo takve covid pozitivne pacijente i na taj način odgovorimo, odnosno usporimo eventualno širenje covida unutar bolničkog sustava – objasnio je ravnatelj.

No, što se tiče samog bolničkog sustava, koronavirus ga je već djelomično zarazio. Naime, od ukupno 155 liječnika, pozitivno je 12 liječnika i 18 medicinskih sestara s različitih odjela, a određeno je i 10 samoizolacija za zdravstvene djelatnike. Ipak, dr. Devčić tvrdi da je bolnički sustav spreman i što se tiče prostora, ljudstva i zaštitne opreme i unatoč tome što se povećava priljev pozitivnih pacijenata.

– Mi smo ovu situaciju očekivali praktički cijelo ljeto, to je taj najavljivani drugi val. Unatoč prognozama ne dolazi do smirivanja situacije povećanja broja pozitivnih pacijenata. Mi u ovom času bez problema i unatoč pozitivnom osoblju, unutarnjim potencijalima rješavamo ovu situaciju. Nama je najviše angažiran prostor paviljona dnevnih bolnica i to primarno za covid odjel, međutim i određeni drugi segmenti u bolnici su spremni za novi prihvat covid pacijenata ako će bitno rasti broj novooboljelih – istaknuo je.

Što se tiče trenutne situacije s covid pacijentima, u našoj ih je bolnici 53, od njih je šestero u jedinici intenzivnog liječenja pri čemu njih troje zahtijeva podršku respiratora. Dr. Devčić napominje da dominiraju osobe između 60 i 70 godina i nekoliko ih je od 40-ak godina. Pritom, njihove kliničke slike su upale pluća, kaže dr. Devčić.

Napomenuo je da se zbrinjavaju svi hitni i akutni pacijenti, a što se tiče redovnih kontrola, ravnatelj ističe da se one održavaju, ali nešto usporenijom dinamikom te da je najbolje provjeriti svoje termine pozivom na brojeve ambulanti koji su dostupni na internetskoj stranici bolnice.

 

Konferenciju za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Objavljuje Drava.info u Petak, 20. studenoga 2020.

 

zatvori