Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U sklopu festivala izvedbenih umjetnosti sugrađani šetali u najlonskim navlakama za cipele

U Koprivnici se danas održava festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa Ganz nove perforacije i Noć performansa.

U sklopu jednodnevnog festivala Koprivničancima se prijepodne predstavila Petra Mrša koja je organizirala 45-minutnu raspršenu grupnu šetnju širim centrom Koprivnice. Kao alat propitivanja percepcije, korištene su higijenske navlake za cipele u kojima su sudionici šetali ulicama grada.

– Jednostavne, zelene najlonske navlake odvode od rutinizirane percepcije prema kirurškom zapažanju pogleda slučajnih prolaznika i urbanog pejzaža – poručuje Mrša.

Autorica se predstavlja i prostornom instalacijom Landscape u formi zastava.

– U brojnim post-koronskim šetnjama javnim gradskim prostorom, prikupljala sam odbačene objekte s ulica kao tragove (i dokaze) ljudskog obitavanja. Njihovu dotrajalost i odbačenost dodatno sam označila destruktivnim činom njihova paljenja. Nakon toga, njihovu sam vrijednost i distopijsko-futurističko-nostalgičan odnos prema istima prikazala fotografirajući ih u studijskim uvjetima, te uvodeći u prizor dijelove svoga tijela i postamenta kao elementa muzeja na kojima se izlažu odabrani objekti koji kuriraju naša sjećanja. Tako nastala serija fotografija postavljena je u formi zastava u javni prostor.

Spomenimo da je u sklopu festivala Koprivničanac Antonio Grgić na ulazu u Spomen područje Danica izveo performans ‘Spomenici sviraju‘.

Sugrađanima se danas još predstavio Vladimir Novak sa svjetlosno-zvučnom instalacijom Parametri u prostoru FUNK-u. Uz to, cijeli dan radi S.O.S. telefonska linija kao dio umjetničkog rada Bezopasni zagrljaji/Noli me tangere autorice Nike Bokić.

zatvori